Proljetne lukovice cvijeća

Dahlia

Osim lukovica koje nagovještavaju proljeće poznate su i one koje svojom gracioznošću krase vrtove ljeti i u jesen. Smeta im hladnoća, a sade se od marta do maja. Upravo je sada idealno vrijeme za planiranje cvijetnjaka. U periodu kada nam ove ljepotice cvatu u vrtu imamo dosta zanimljivih cvijetnih vrsta, zato moramo dobro isplanirati cvjetnu gredicu kako bi se naše lukovice pokazale u najljepšem svijetlu.

Sadnja

Prilikom sadnje lukovicu čvrsto utisnite u tlo, tako da baza lukovice bude u dodiru sa zemljom. Ako je spustite u rupu, može se ispod lukovice stvoriti zračni prostor pa se neće moći ukorijeniti. Za dubinu sadnje obično se uzima dubina 2-3 puta veća od veličine lukovice. Za postizanje ljepšeg cvatnog efekta, lukovice se obično sade u skupinama. Razmak između sitnih lukovica je 8-10 cm, a 10-20 za krupnije. Kako bismo bili sigurni u kvalitet lukovica, kupujemo ih u trgovinama ovlaštenim za promet sadnog materijala. Prije sadnje je potrebno dobro pognojiti tlo. Koristite Plantella Organik, organsko gnojivo koje će dati sva potrebna hranjiva vašim ljepoticama.

Dalija ( Dahlia hybrida)

Vrlo zahvalna vrsta jer svojom cvatnjom ukrašava naše vrtove od kraja ljeta pa sve do prvih jesenskih mrazeva. Njihovo je gomoljasto korijenje osjetljivo na mraz, pa ih sadimo kada prodje ta opasnost, a to je obično od kraja marta do sredine aprila. Sadi se na dubinu od 15 cm i to tako da korijenov vrat ostane pokriven slojem zemlje debljine oko 5 cm. Dalija je vrlo prilagodljiva biljka. Raste na gotovo svim vrstama tla, iako je smatraju za biljku koja voli humusno-ilovasto tlo. Voli sunce, ali joj više odgovara polusjena tj. položaj na kojem nije cijeli dan izložena suncu. U sušnom periodu potrebno je redovno zalijevanje, a od isušivanja se može zaštiti korištenjem malča (sjeckana kora koja ima i dekorativna svojstva)

Dahlia

Gladiola (Gladiolus sp.)

Sade se od sredine aprila do sredine juna mjeseca. Ako želite da vam gladiole tokom cijelog ljeta neprestano cvatu, sadite ih u razmaku od 14 dana, sa početkom od polovine aprila. Tako ćete dobiti kontinuranu cvatnju jer cvatnja jednog klasa ne traje duže od 14 dana. Ako ih sadite pojedinačno, potrebno je staviti potporu, a ako ih sadite u skupinama u kojima su dovoljno blizu jedna drugoj, to nije potrebno.

Gladiolus

Ljiljani (Lilium sp.)

Sadnja se može obaviti u jesen ili u proljeće ovisno o vrsti. Lukovica ljiljana nema zaštitni omotač pa se lako suši, na što je vrlo bitno obratiti pažnju. Prilikom sadnje svih sorata ljiljana potrebno ih je prekriti slojem zemlje od 10 cm, radi sprječavanja isušivanja lukovice. Bitno ih je posaditi na sunčano mjesto u vrtu. Ukoliko biljka ne bude imala dovoljno svjetlosti, početi će se savijati na onu stranu od kuda dopire više svjetlosti. Za vrijeme sušnog perioda potrebno ih je redovno i obilato zalijevati kako ljiljan ne bi ostao bez vlage jer lukovica nema zaštitnu ovojnicu koja bi ga štitila.

Lilium

Frezija (Freesia hybrida)

Vrlo čest cvijet u aranžmanima. Iako se koristi za rez, ukoliko imate priliku posaditi ovu ljepoticu, sadite je krajem aprila kako bi vam cvala od augusta do oktobra. Mjesto sadnje mora biti polusjenovito i zaštićeno od vjetra, a tlo plodno i ocjedito. Sade se u skupinama, na dubinu 5-8 cm, a razmak između gomolja je 10 cm. Iz svakog gomolja potjerat će 4-6 cvjetnih stapki, svaka sa 10-15 mirisnih cvjetova. Kod frezija je vrlo bitno redovno zalijevanje.

Freesia

Begonija (Begonia)

U porodici begonija nalaze se šarene ljetnice bogatog cvata. Vrste mogu biti pune i jednostruke, grmolike ili viseće. Gomolji se sade u proljeće od februara i marta u lonce punjene rahlom mješavinom tla. Lonce s gomoljima treba zalijevati i držati na toplom i svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu. Sredinom maja biljke se mogu presaditi u vrt. Mogu se saditi u balkonske posude ili na vrtne gredice. Begonije zahtijevaju rahlu mješavinu tla koju čini kompost od lišća ili kore i pijeska. Begonijama pogoduju zasjenjeni položaji. Tokom ljeta poželjno ih je češće gnojiti. Razmak među biljkama je 20 do 30 cm, a ovisno o sorti narastu 25 do 40 cm. Cvatu od maja do oktobra. Gomoljaste begonije su osjetljive na mraz pa ih je potrebno izvaditi iz tla, odrezati listove te očišćene gomolje čuvati u podrumu. Najbolje ih je čuvati u kutijama punjene suhim pijeskom. Od februara begonije su opet spremne za rast. Begonije su osjetljive na pepelnicu pa je potrebno provoditi zaštitu bilja.

Begonia

Kana (Canna)

Kana je biljka egzotičnog cvata i raskošnih crveno-smeđih listova koji su vrlo dekorativni. Cvate u crvenoj, ružičastoj, žutoj i narančastoj boji.Od marta lukovice možemo posaditi u lonce i držati ih na sobnoj temperaturi. Sredinom maja biljke se mogu presaditi u vrt. Kana može rasti u velikim posudama ili na vrtnim gredicama. Razmak između biljaka je 40 do 50 cm, a narastu 60 do 130 cm. Cvate od juna do oktobra. Kana preferira sunčano, zaštićeno mjesto i rahlo tlo bogato humusom. Tijekom ljetnih mjeseci treba ih gnojiti jednom ili dva puta mjesečno. Porijeklom iz Indije, nije otporna na zimu. Nakon prvog mraza koji uništi listove, lukovice se izvade sa zemljom i čuvaju na vlažnom pijesku u podrumu. Sljedeće godine kana će opet početi rasti. Zbog svog egzotičnog porijekla, kane djeluju malo neobično pa ih je najbolje posaditi u lonce kao dekorativnu samostalnu skupinu cvijeća.

Canna

Kontaktirajte nas za više informacija o vrstama koje imamo dostupne u našoj ponudi!