Gnojiva i zemlja

Savremena poljoprivredna proizvodnja je nezamisliva bez upotrebe gnojiva i drugih agrohemikalija, jer bi bez njih prinosi bili daleko manji, a kvalitet slabiji.

Tekućim, mineralnim, organskim i vodotopivim (kristaloni) gnojivima biljkama obezbjeđujemo optimalan omjer hranjiva za rast i razvoj. U zavisnosti od razvojne faze, biljke imaju izraženije potrebe za pojedinim elementima. Mi nudimo kompletan asortiman, od sjetve do plodonošenja. Redovnom prihranom biljke održavamo u kondiciji, a one nam uzvraćaju bujnim cvjetovima, kvalitetnim plodovima i lijepim izgledom. Ekološki najprihvatljivije je organsko gnojivo jer poboljšava strukturu zemljišta, vodo-zračni režim u zemljištu, obogaćuje zemljište korisnim mikroorganizmima i mikroelementima. Prednosti upotrebe tekućih i vodotopivih gnojiva su u jednostavnijoj primjeni u intenzivnoj proizvodnji preko sistema kap po kap i folijarno (preko lista), brže usvajanje hranjiva preko korijena i lista, te tretiranjem biljaka u kriznim situacijama, kao što su duži sušni periodi i sl.

Odavno je utvrđeno da je za uspješan rast biljaka pored zdravog sjemena, vrlo bitan i pravilan izbor supstrata. Supstrati se upotrebljavaju za sjetvu, pikiranje, uzgoj povrća i lončanica, balkonskog i sobnog bilja, vrtnica, drvenastog i jagodičastog voća. Sastavljeni su od zgorelih biljnih otpadaka (humusa), oplemenjeni hranjivim (N,P,K) elementima i mikroelementima. Po sastavu su namjenski izdiferencirani hranjivi elementi za sjetvu, pikiranje i uzgoj biljaka, te biljkama obezbjeđuju optimalan vodo-zračni režim u zaštićenom prostoru. Korištenjem ovih supstrata postižu se vrlo visoki i kvalitetni prinosi.

Iz naše ponude izdvajamo

Bio Plantella Vrt

Bio Plantella Vrt je visokokvalitetno tekuće organsko hranjivo od ekstrakta morskih alga s dodanim vitaminima, jača biljni korijenski sustav, pomaže u boljem prihvatu hranjiva i omogućuje zdraviji razvoj, bujniju cvatnju, veći urod i bolju kvalitetu plodova te puniji okus. Bio Plantella Vrt je u tekućem obliku čime biljkama omogućuje primjerene količine hranjivih tvari. Glavni sastojak organskog hranjiva Bio Plantella Vrt su tekući ekstrakti od morskih algi koji izvanredno djeluju na biljke. Kada biljci dodamo gnojivo, ojača se korijenski sustav što omogućuje optimalan prihvat anorganskih tvari iz zemlje i omogućuje zdraviji razvoj, bujnu i produženu cvatnju. Redovitim dognojavanjem biljci osjetno povećavamo metabolizam i pospješujemo rast, povećamo urod. Ujedno se povećava otpornost biljaka na smrzavanje i ostale stresne uvjete. S dodanim vitaminima gnojivo omogućuje zdravi i jednakomjeran rast te nastajanje ukusnih i sočnih plodova. Prednosti: 100% organski sastav, dodatak morskih algi biljkama omogućuju odličan razvoj, prava mjera hranjiva za zdrav i jak korijenski sustav, optimalan rast i cvatnju, tekući oblik omogućuje biljkama onoliko hranjiva koliko im treba, s prirodnim biljnim hormonima rasta te mješavinom potrebnih hranjiva, aminokiselina, ugljikohidrata te vitamina. Gnojivo je primjereno za povrće, voćke, balkonsko i ukrasno bilje. Za pripremu 1 l hranjive otopine trebamo 10 ml gnojiva. Gnojivo možemo koristiti za zalijevanje ili folijarno. Preporučujemo folijarno gnojenje voćaka, povrća, trave i ukrasnog bilja u koncentraciji 100ml/10l vode.

Plantella Organik

Plantella Organik je organsko univerzalno gnojivo s dugotrajnim djelovanjem koje povećava rodnost tla i poboljšava kvalitetu i količinu uroda! Prednosti: značajno više suhe tvari, mala potrošnja, aktivno djelovanje duže od 6 mjeseci, poboljšava prozračnost tla i povećava sposobnost zadržavanja vode, sadrži puno suhog i organskog materijala, biljke prije dozrijevaju, zdravije su i sadrže više vitamina, nema neugodnog mirisa i primjesa korova i bolesti. Gnojivo Plantella Organik je 100% organsko gnojivo, u obliku mikropeleta, termički obrađeno te stoga bez nečistoća i sjemenja korova te bolesti. Sadrži sva glavna NPK hranjiva u organskom obliku. Povećava kapacitet razmjene kationa u zemlji. U zemlji zadržava gnojiva topiva u vodi. Omogućava do 30%-tno povećanje uroda. Gnojivo upotrebljavamo za redovita početna gnojenja i pripremu tla. Gnojimo u propisanim količinama na proljeće, kad tlo treba puno hrane za početak rasta biljaka, i ujesen, kad je tlo iscrpljeno i treba okrjepljenje. S organskim gnojivom možemo gnojiti tijekom čitavog razdoblja rasta, od februara do novembra. Organsko gnojivo ima oblik mikropeleta koje jednostavno rastresemo po površini. Preporučljivo je pelete ukopati u zemlju jer će na taj način gnojivo odmah početi djelovati, brže stići do područja korijenja i smanjit će se gubitak hranjivih tvari. Pakovanje je po 7,5kg i 20kg.

Plantella protiv mahovine

Plantella protiv mahovine je specijalno sredstvo za travnjak protiv mahovine koje učinkovito odstranjuje i sprječava razvoj mahovine na travnjaku te istovremeno opskrbljuje travu hranjivima. Specijalno sredstvo za travnjak protiv mahovine jednakomjerno preventivno rastresemo po pokošenoj travi u količini 5 kg/100 m2. Ako se mahovina već počela razvijati, sredstvo rastresemo u količini 10 kg/100 m2. Bolje se djelovanje postiže ako travnjak nakon tretiranja zalijemo. Mahovina se nekoliko dana nakon tretiranja posuši pa je jednostavno odstranimo željeznim grabljama. Specijalno sredstvo može uzrokovati lagane opekline, ali će se travnjak brzo oporaviti. Na betonu i podnim oblogama ostavlja smeđe mrlje pa je prilikom upotrebe potreban oprez. Za vrijeme primjene se preporuča zaštita ruku rukavicama. Da bi spriječili pojavu mahovine i postigli bolju prozračnost tla, preporuča se uporaba specijalnog sredstva Plantella kremeni pijesak u količini 25 kg/10 m2.

Bio Plantella Arbosan smola

Bio Plantella Arbosan smola je visokokvalitetna prirodna smola za premazivanje rana kod cijepljenja i ostalih oštećenja na drveću i grmlju. Omogućuje brzo cijeljenje i sprječava razvoj bakterija. Prirodna smola za cijepljenje ima primjerenu gustoću čime omogućuje odlično prekrivanje rana i ostalih oštećenja te na taj način sprečava ulazak bolesti u biljku. Biljkama omogućuje i lakše i brže zarastanje rane. Može se koristiti za vrijeme mirovanja biljke, kao i za vrijeme vegetacije. Kod cijepljenja smolu kistom nanesemo na mjesto cijepljenja kako bi se napravio homogeni sloj. Omogućuje dobro zarastanje tkiva i biljke štiti od infekcija. Smola je primjerena za sve vrste cijepljenja. Kod zarastanja rana možemo je primijeniti na svim vrstama biljaka za zaštitu (zatvaranje, zarastanje) različitih oštećenja kod obrezivanja, sječe i lomova od vjetra, tuče... Primjenjujemo je za suha vremena i na temperaturama višim od 0 stepeni C. Ako se premaz zbog kiše razrijedi ili omekša, premazivanje ponovimo. Premaz se suši najmanje 1 sat, nakon čega je otporan na sve vremenske promjene.

Bio Plantella ljepljiva traka

Bio Plantella ljepljiva traka odlična je mehanička i posve prirodna zaštita voćaka, grmlja i ukrasnog drveća od širokog spektra štetnika. Ljepljiva traka s izvanredno jakim i postojanim entomološkim ljepilom bez kemijskih aktivnih tvari primjerene širine 5 cm omogućava nepremostivu prirodnu prepreku za gusjenice malog mrazovca, grba korak, gusjenice ostalih mrazovaca, lisnim ušima, mravima i ostalim štetnicima koji se penju po deblu da bi prouzročili štetu griženjem ili sisanjem biljke. Nije štetno za biljke.

Bio Plantella Organsko gnojivo za paradajz i plodovito povrće

Visokokvalitetno tekuće organsko gnojivo od smeđih morskih algi za gnojenje svih vrsta plodovitog povrća (paradajza, paprika, krastavaca, patlidžana, tikvica…). Prednosti:100 % organski sastojci, tekući ekstrakt morskih algi omogućuje odličan rast biljaka, optimalni sadržaj hranjiva za zdrav i snažan korijenov sustav, odličan rast i cvjetanje, dodatak prirodnog kalija za zdrave i sočne plodove.

Rastvoriti 1l sredstva na 70l vode.

Pakovanje 1l

Bio Plantella Kalcij za paradajz

Organsko kalcijevo gnojivo za prevenciju i liječenje fizioloških bolesti paradajza i ostalog povrća. Prednosti: spriječava trulež plodova paradajza i ostalog povrća, djeluje trostruko – kao biostimulator, gnojivo i korektor za nedostatak kalcija, aminokiseline kao prirodni biostimulatori poboljšavaju prijenos kalcija i ostalih mikroelemenata u biljku, Kalcij sprječava pucanje plodova paradajza i smanjuje rizik od gorke pjegavosti u jabuka te poboljšava skladišnu sposobnost plodovitog povrća.

Rastvoriti 30-40ml/10l vode pri folijarnoj primjeni ili 80-120ml/10l vode pri zalijevanju.

Pakovanje 250ml

Plantella IDEAL zemlja za cvijeće

Plantella Ideal je kvalitetna zemlja fine strukture i iznimno lijepe crne boje.

Koristi se za sadnju i presađivanje svih sobnih, balkonskih i ostalih ukrasnih biljki. Idealna struktura zemlje osigurava optimalan režim voda-zrak.

Obogaćena je sa aktivatorima za bujan rast i cvatnju, dok bioaktivna glina povećava sposobnost korijena da apsorbira potrebnu vodu i hranjive tvari iz zemlje. Biljna biovlakna poboljšavaju strukturu i aktivnosti tla, čime se omogućuje brza obnova i razvoj korijena.

Pakovanje je po 5l, 10l, 20l, 50l i 80l.

Mineralna gnojiva i kristaloni

Mineralna gnojiva su mješavina tvari koje se koriste u poljoprivredi ili vrtlarstvu za poboljšanje rasta biljki.Gnojiva sadrže uglavnom u različitim omjerima, tri glavna biogena elementa (azot, fosfor, kalij), i sekundarne biogene elemente (kalcij, sumpor, magnezij), a ponekad i elemente u tragovima, koji su korisni za oplodnju: bor, klor,mangan, željezo, cink, bakar i molibden. Primjenjuju se za ishranu različitih ratarskih, povrtlarskih, voćarskih i vinogradarskih biljnih vrsta na različitim tipovima zemljišta u količini od 100-600kg/ha.

NPK 7:20:30 je gnojivo visokih koncentracija hranjiva (55 - 60 %) i predstavlja posljednje dostignuće u hemiji i tehnologiji. To ga čini posebno pogodnim za transport i skladištenje u rasutom stanju. Ovo gnojivo je namijenjeno za osnovnu gnojidbu zbog svojih hemiskih svojstava i odnosa biljnih hraniva. Pored osnovne i meliorativne gnojidbe može se koristiti i u startnoj gnojidbi okopavina ako je potrebno intenzivnije gnojiti fosforom ili kalijem. Pakovanje je po 5kg i 25kg.

NPK 15:15:15 je neorgansko, čvrsto, kompleksno gnojivo koje sadrži neophodne makroelemente: azot, fosfor i kalijum i sekundarni element-sumpor. Zbog svoje univerzalnosti koristi se kako u ratarskoj tako i u voćarskoj, vinogradarskoj i povrtlarskoj proizvodnji. Preporučuje se prije svega na zemljištima koja su podjednako bogata fosforom i kalijumom. Može se upotrebljavati u jesen pred osnovnu obradu, u proljeće pred ili zajedno sa sjetvom u redove. Pakovanje je po 3kg,5kg i 25kg.

UREA je visokokoncentrirano azotno gnojivo čiji je azot u amidnom obliku. Koristi se u predsjetvenoj gnojidbi. U jesenskoj osnovnoj gnojidbi služi za ubrzanu razgradnju biljnih ostataka, te aktivaciju organskog azota iz tla. Ureom se prihranjuje većina biljnih kultura - osim šećerne repe. UREA nam pruža priliku da vrlo jednostavno na samom posjedu napravimo tekuće azotno gnojivo za folijarnu prihranu svih biljnih vrsta. Treba napomenuti da je lako topljiva. Pakovanje je po 2kg i 25 kg.

KAN je azotno gnojivo za prihranu svih poljoprivrednih kultura. Sadrži pola azota u amonijskom, a pola u nitratnom obliku, pa djeluje brzo i nešto produženo, tako da zadovoljava potrebe biljaka za azotom u određenom razdoblju. Sadržajem dolomita (oko 23 %) utiče na djelimičnu neutralizaciju kiselosti tla a sadržajem magnezija djelimice zadovoljava potrebe bilja i za tim biljnim hranjivom. Pakovanje je po 3kg, 5kg i 25kg.

Kristaloni su najbolje vodotopivo gnojivo u svijetu razvijeno za prihranu svih biljaka tačno onime što trebaju i kada trebaju. Kristalon je potpuna i fleksibilna paleta različitih formulacija s visokim i niskim omjerom N/K za optimalnu uravnoteženost vegetativnog i generativnog rasta. Kristalon se može primijeniti na svim usjevima na otvorenom ili pod zaštitom, u povrću, voću, cvijeću i ukrasnom bilju uz navodnjavanje kap po kap, orošavanje, prskanje ili uz neki drugi sistem. Svi Kristaloni označeni su bojama radi lakšeg raspoznavanja.

KRISTALON ŽUTI 13-40-13 je za bolje ukorjenjivanje i iniciranje cvatnje. U fertigaciji 4-6kg /1000m2 / 10dana.
0,5kg-1kg na kacu od 500 litara vode. Folijarno 15g-20g/10 litara vode.

KRISTALON PLAVI 19-6-20+3 je za fazu intenzivnog porasta usjeva. U fertigaciji 4-8kg / 1000m2 / 10dana.
0,5kg-1kg na kacu od 500 litara vode. Foliarno 25-40g / 10 litara vode.

KRISTALON BIJELI 15-5-30+3 je za početnu fazu razvoja ploda. U fertigaciji 4-8kg / 1000m2 / 10dana.
0,5kg-1kg na kacu od 500 litara vode. Folijarno 25-40g / 10 litara vode.

KRISTALON CRVENI 12-12-36 se koristi za fazu od cvjetanja do zrenja ploda. U fertigaciji 5-8kg / 1000m2 / 10dana.
0,5kg-1kg na kacu od 500 litara vode. Folijarno 25-40g / 10 litara vode.

Savjeti o zdravlju biljaka

Zemljište koje smo namijenili sadnji moramo očistitit od korova. U tu namjenu možemo praznu gredicu poprskati s herbicidom Glifol. Kad se korov osuši, zemljište dobro prorahlimo, prekopamo i pođubrimo organskim gnojivom, i mineraqlnim gnojivom NPK 15:15:15 , koje plitko ukopamo u zemljište. Ako je zemljište kiselo treba ga popraviti dodavanjem kalcija. Ako je zemljište pjeskovito i zbog toga se brzo suši, poboljšaćemo ga dodavanjem treseta i obične ilovaste zemlje. Tako pripremljeno zemljište čeka samo još da posadimo lukovice. Prije same sadnje preporučujemo da se tlo zalije preparatom Vivera Dursban E-48 da se u tlu unište eventualni štetnici. Nakon zalijevanja ili prskanja navedenim insekticidom, tlo prekopamo, da se preparat što bolje i jednakomjernije raspodijeli po tlu.