Sadnice ruža

Ruže su među najomiljenijim vrtnim biljkama te ih s pravom nazivaju kraljice vrtova. Njihovu ljepotu su otkrili još u antičko doba.

Ukrasite svoj vrt

Ruže, kraljice cvijeća - s pravom nose to ime. Bogato cvatu cijelo ljeto do kasne jeseni i zbog toga ne bi smjele manjkati u jednom vrtu. Idealno vrijeme za sadnju ruža je u novembru no možete ih saditi i u rano proljeće do aprila. Noćni mrazevi ne mogu oštetiti ružu no morate paziti da se korijen nikada ne smrzne. To znači da ih posebice prve godine zaštitite plastičnim vrećama i slamom.


Ruže dijelimo na:

Čajevke
Krupan cvijet
Poliante
Mnogocvjetnice
Penjačice
Brojni sitniji cvjetovi
Mini ruže
Dekoracija manjih prostora

Čajevke

Ovoj grupi pripada nejveći broj sorti pošto su to najljepše ruže, a koje se najviše i traže. Pogodne su za rezanje cvijetova, za kućne bašte, za parkove na većim travnatim površinama. Sade se u razmaku 45x45 cm što zavisi od bujnosti sorte. Ruže ove grupe cvjetaju neprekidno od juna do prvih mrazeva u izobilju boja, mirisa i cvijetova.

čajevka.jpg1
čajevka 3.JPG1
čajevka 2.jpg1
čajevka 1.jpg 1

Poliante

Ovoj grupi pripadaju ruže koje veoma mnogo cvjetaju tokom cijele sezone u buketima. Od juna do mrazeva bokori su prekriveni cvijetovima, za jednu kućnu baštu, terasu ili zelenu javnu površinu to je itekako važno. Obojeni snažni utisci se postižu samo sađenjem u masi jedne boje, što je, može se reći usvojeno pravilo na zapadu. Sade se u razmaku 35x35cm.

polijanta 1
polijanta 2
polijanta 3
polijanta 4

Penjačice

Ruže pogodne za pergola, visoku cvjetnu živu ogradu, pokrivanje zidova, maskiranje neuglednih pozadina, oko garaža, kao i za soliternu sadnju na istaknutim mjestima. Razmak sadnje je obično 1, 2 ili 3 metra, što zavisi od bujnosti sorte. Obnavljaju cvjetanje tokom cijele godine.

penjačice 1.jpg1
penjačice 2.jpg1
penjačice 3.jpg1
penjačice.jpg1

Mini ruže

Grupa najmanjih ruža. Odlikuju se veoma niskim rastom, gustim žbunjem i slatkim sitnim cvijetićima koji u sezoni neprekidno prekrivaju biljku, u toploj prostoriji cvjetaju i zimi. Pogodne su i za oivičavanje staza ili cvijetnih gredica, za sadnju na alpinumu. Razmak sadnje je obično 20-25cm.

Savjeti o uzgoju ruža


Sade se u jesen ili u proljeće. Najprije se skrati stabljika na visinu 10-15 cm, podreže korijenje, te se nekoliko sati korijen položi u vodu. Jama za sadnju mora biti toliko velika, da je oko korijenja možemo bez poteškoća napuniti zemljom. Cijepljeno mjesto mora biti oko 2 cm pod zemljom. Sadnicu zaspemo zemljom zbog suše i mraza. Nasutu zemlju na stabljici ostavimo toliko dugo, dok novi izdanci ne dosegnu visinu od 8-10 cm. Rezidbu obavljamo u rano proljeće poslije prestanka opasnosti od mrazeva, tako što odstranjujemo izmrznute dijelove biljke, kao i suhe grane.