Ukrasno bilje

Za udobno stanovanje, odmor, zdravstveno-zabavne i rekreacijske svrhe uređene zelene površine predstavljaju neophodan ambijent življenja.

Suprotno uvriježenom mišljenju kako je proljeće vrijeme planiranja i sadnje bilja, jesen je pravo godišnje doba za radove na uređenju okućnice, terase, balkona…. Također, planiranje i sadnja u jesen pružaju vam mogućnost “popravki” u proljeće. Sve što niste stigli posaditi, niste pronašli sadnice ili ste zaboravili isplanirati možete u proljeće ispraviti i ne propustiti sezonu vegetacije i uživanja u raskoši vašeg vrta.

Sadnice ukrasnih biljki i grmova posađeni u jesen brže će se i bolje ukorijeniti od onog posađenog u proljeće. Manji je rizik od propadanja. Nakon jeseni slijedi dugi period mirovanja i stagniranje vegetacije što biljkama pruža vrijeme za prilagođavanje i stvaranje stabilnosti. Ne smijemo zaboraviti da je presađivanje za biljku stresno a rizik od propadanja se povećava što je sadnica starija. Presađivanjem u proljeće biljci ostavljamo malo vremena za stabiliziranje prije iscrpljujućeg listanja i cvjetanja. Ukoliko se korijen dobro ne razvije ni biljka se neće pravilno razviti, izostati će cvjetanje a za oporavak će trebati dugi niz godina ili će biljka u potpunosti propasti. To nije pravilo ali je mogućnost koja se jesenskom sadnjom izbjegava.

Planirate li posaditi živicu, bitno je odlučiti šta želite s njom postići. Zaštitu od neželjenih pogleda, vjetra ili buke postići ćete gustom i visokom živicom, zelenom tokom cijele godine. U tu svrhu, za kontinentalno podneblje, najbolje je izabrati običnu ili smaragdnu thuju.

Obična thuja, Thuja occidentalis, crnogorična je vrsta koja dobro podnosi rez a čestom rezidbom potiče se njen rast u širinu čime dobiva na gustoći. Ova je živica odlična zaštita i od raznih životinja.

Smaragdna thuja, Thuja occ. Smaragd, takođe je brzorastuća crnogorična vrsta od koje možemo oblikovati živicu. Odlikuje je zvonolik habitus i smaragdno zelena boja. Živica od smaragdne thuje atraktivnija je od obične thuje ali je njezino formiranje dugotrajnije. Sadi se na razmak od 1 do 1,5m a u živicu se spaja nakon par godina dok biljke ne izrastu dovoljno u širinu. Smaragdna thuja je zbog njezine iznimne ljepote odličan izbor i kao samostojeći grm.

Živica može biti i dekorativna. Najčešće se sadi kako bismo njome naglasili staze, stepenice kao i obrube terasa ili kao barijere između boravišnog i dekorativnog vrta. U tu svrhu najbolje je izabrati niže vrste grmlja.

Šimšir, Buxus sempervirens je spororastući grm, zelen tokom cijele godine, odlično posnosi rezidbu i često se koristi za oblikovanje različitih formi i oblika.

Zelenolisna ili crvenolisna žutika, Berberis thunbergii Artopur- purea, listopadne su vrste grmlja koje dobro podnose rezidbu i moguće ih je različito oblikovati. Nedostatak lišća zimi nadoknađuju zanimljivim spletom grana s trnjem zbog kojeg je živica od žutike neprohodna i trebabiti oprezan i ne saditi je u blzini prostora za dječiju igru.

Za više informacija možete nas kontaktirati putem telefona 033 428 665 ili na e-mail: prodavnica04@agricom.ba