Jesenja sadnja voća

Pravilno obavljena sadnja voćaka ima veliki značaj za dobar rast, razvoj i rodnost voćaka. Za postizanje dobrih rezultata potrebne su kvalitetne sadnice, optimalni rok sadnje, raspored sadnje, i pravilno obaviti sadnju.

Vrijeme sadnje

Voćke sadimo u vrijeme mirovanja vegetacije, u jesen ili rano proljeće. Ako iz bilo kojih razloga nismo stigli voćke posaditi u jesen, onda to treba obaviti u rano proljeće. Prednost jesenje sadnje je u tome što posađena voćka ima povoljne klimatske uslove za što bolje ukorjenjivanje. Zemlja je još dovoljno topla i vlažna pa će se korijenov sistem prije obnoviti i razrasti.

Raspored voćaka

Kod sadnje voćaka u komercijalnom nasadu potrebno je odabrati najbolji raspored redova, razmak u redu i između redova kao i smjer redova. Biranjem rasporeda voćaka treba voditi računa o njihovoj bujnosti, uzgojnom obliku, plodnosti tla, mogućnosti upotrebe mehanizacije, načinu održavanja plodnosti tla. Smjer redova određuje se prema stranama svijeta i najčešće se sadi u smjeru sjever-jug. Zavisno o reljefu terena, ponekad se može i odstupiti od navedenog smjera redova.

Razmak sadnje

Plan sadnje sadrži raspored, veličinu i oblik tabli, puteve, mrežu kanala, skicu rasporeda voćaka, razmak sadnje u naznačenim vrstama i sortama. Kod cvjetanja i oplodnje veliki broj sorti voća ne može se oploditi svojim vlastitim polenom, već se oprašuju polenom drugih sorti. Zato se u praksi nikada ne zasnivaju zasadi od samo jedne sorte, već se biraju sorte koje cvjetaju u približno isto vrijeme i koje se međusobno oprašuju i oplođuju. U planu sadnje treba tačno naznačiti raspored redova s pojedinim sortama.

Priprema sadnica

Za sadnju uvijek koristite samo dobre i zdrave sadnice s razvijenim nadzemnim dijelom i korijenom. Kako bismo bili sigurni u kvalitet sadnica, kupujemo ih u trgovinama ovlaštenim za promet sadnog materijala. U tom slučaju dobijamo garanciju proizvođača da su sadnice kvalitetne, zdrave i da su proizvedene od kontrolisanih matičnih stabala i podloga. Svaku sadnicu treba pregledati i ukoliko nije moguće odmah izvršiti sadnju potrebno ih je utrapiti i redovno zalijevati. Prije sadnje uobičajeno je sadnice namakati u mješavini zemlje, zrelog stajnjaka i vode.

Sadnja

Prije sadnje tlo je potrebno duboko preorati uz istovremeno unošenje gnojiva, mineralnog i stajskog. Na dobro pripremljenom zemljištu sadna mjesta se označe kolcima na odgovarajući razmak u redu i između redova. Sadnja se obavlja u jame širine 50-60 cm i dubine oko 40 cm. Na dno jame se stavi stajsko gnojivo, prekrije slojem rastresite zamlje i sadnica posadi na dubinu na kojoj je bila u rasadniku. Oko voćke se napravi zdjelica kako bi se što bolje zadržavala voda. Za vrijeme suše potrebno je redovno zalijevati, te tlo ispod voćaka malčirati (trava, sijeno,slama..) kako bi se smanjilo isparavanje vlage.

I na kraju, donosimo vam pregled sorti voća koje uspjeva na našem podneblju! Kontaktirajte nas za informacije o sadnicama koje imamo dostupne u našoj ponudi!