Sjemenski luk

Dobrodošli na našu stranicu posvećenu različitim sortama sjemenskog luka arpadžika. Luk arpadžik je mali luk koji se koristi kao sadni materijal za uzgoj većih glavica luka. Ova metoda sadnje omogućava brži rast i razvoj biljaka, što rezultira kvalitetnijim i većim prinosima. 

Sorte luka arpadžika

Naša ponuda uključuje širok izbor sorti koje su idealne za različite uslove uzgoja i potrebe, kao što su: Stuttgarter Riesen - holandski žuti, Sturon, White Lisbon - srebrenjak, ptujski crveni, radar i češnjak.

Savjeti za uzgoj luka

Luk se veoma brzo prilagođava različitim klimatskim uslovima. Koristi se kao mladi luk gdje se koristi cijela biljka ili u punoj zrelosti kada se koristi samo lukovica. Najviše sadrži ugljenih hidrata, mineralnih materija Ca, Mg, Mn, Fe, Al i vitamina B1, B2, C, E, K i provitamina A i bakteriostatika. Ima antimikrobno dejstvo na mnoge bakterije, utiče protiv kardiovaskularnih oboljenja, snižava krvni pritisak i masnoću u krvi.

Na kvalitet luka utiču: izbor sorte, navodnjavanje, vrijeme sadnje, đubrenje, vrijeme sadnje, vrijeme berbe kao i temperatura i svjetlost. Niče na temperaturi 2-3 stepena C, zahtjev za vodom ima u početnoj fazi nicanja do faze obrazovanja listova dok kod kasnih faza razvoja zahtjev za vodom opada. Previsoka vlažnost dovodi do formiranja krupnih lukovica, ali manje kvalitetnih i često se dozrevanje lukovica produžava. Za duže čuvanje su bolje sorte koje sadrže više suhe materije od kojih prednjači sorta Stuttgarter Riesen (holandski žuti) koja je najviše i tražena. Bere se kada otprilike 50-60% lukovica polegne. Sazrijeva krajem jula i početkom augusta. Prije samog skladištenja luk je potrebno dobro prosušiti.