Sjemena cvijeća

Cvijeće nije isključivo vrtni ukras. Cvijeće u vrtu ostvaruje biološku ravnotežu. Neko cvijeće potiče rast određenog povrća i predstavlja dobru zaštitu od štetočina. Pogled na raznolike i izrazito žive boje nas razbuđuje i stimulativno djeluje na naše raspoloženje. Jednogodišnje, dvogodišnje cvijeće kao i trajnice uvijek nas iznova iznenađuju i oduševljavaju raznolikošću cvijetova, oblika i boja. Ipak , moramo znati posaditi pravu biljku na pravo mjesto da bi lijepo i bujno uspijevala bez većih zahvata (zalijevanje, gnojenje i sl).

Royal Seeds

Ispod možete pronaći sjemena cvijeća renomiranog proizvođača Royal Seeds koja se nalaze u našoj ponudi.

Astra Hi-No-Maru

ASTRA HI-NO-MARU (Callistephus chinensis) - Unikatna jednogodišnja POMPON astra sa dekorativnim cvjetovima s bijelim rubom. U grupi nam oživljava ukrasni ili povrtni vrt. Odlična je za rezanje. Jednostavna je za uzgoj, zahtjeva mnogo sunca i srednje vlažna, ocjedita tla. Cvjetove redovno režemo da izrastaju novi.

Maćuhica

MAĆUHICA (Viola sp.) - Baštenska dvogodišnja cvjetnica, kompaktna biljka šarenih boja, pogodna za obrube i oblikovanje cvjetnih grupa. cjetovi su mnogobrojni, jednobojni ili različitih kombinacija široke lepeze intenzivnih boja. Sadimo je u cvjetne lonce koje postavimo na vanjsku dasku.

Turski kranfil

TURSKI KARANFIL (Dianthus barbatus) - Dvogodišnja biljka. Cvjetovi su bijeli, roza, crveni i ljubičasti, ugodna mirisa. Pogodan za ukras gredica i rezanje. Prelijepo oživi balkone i terase. Treba sunce i vapneno, hranjivo tlo. Mlade biljčice bolje prezime ako ih prekrijemo.

Kalifornijski mak

KALIFORNIJSKI MAK (Eschscholzia californica) - Prelijep jednogodišnji cvijet, koji brzo raste i bujno cvjeta. Cvjetovi su odlični za vazu. Kad procvjeta režemo ga i ponovo se obnovi. Ima pojedinačne cvjetove u narandžastoj, žutoj, roza i crvenoj boji. Sijemo ga višekratno zaredom da nam od juna do oktobra krasi vrt.

Zijevalica

ZIJEVALICA (Antirrhinum majus) - Jednogodišnji cvijet koji cvjeta bijelo, žuto, crveno ili ružičasto. Bogato cvate, posebno ako redovito uklanjamo ocvale cvjetove. Koristi se za uljepšavanje gredica, za kamenjare, rubove i kao rezani cvijet koji dugo izdrži u vazi. Nije osjetljiv, može rasti posvuda, voli puno sunca.

Cinija liliput

CINIJA LILIPUT (Zinnia elegans Liliput) - Lijepa cvjetna jednoljetnica koja je prije svega namijenjena za rezanje. Mali kompaktni cvjetovi su krem bijeli, žuti, narandžasti, crveni, lila, smeđkasti, ružičasti. Jedinstvena je kao ukras gredica i obruba. Zahtijeva sunčano mjesto te hranjivo tlo.

Dragoljub

DRAGOLJUB OUT OF AFRICA (Tropaeolum majus) - Jednogodišnja biljka s dugim, obilno cvjetajućim izdancima koji se uspinju. Cvijeće je žuto, narandžasto, crveno. Raste na humoznim, ali ne previše plodnim vlažnim tlima te na suncu ili u polusjeni. Štiti povrtnice od ušiju, puževa, gusjenica, miševa.

Statica

STATICA (Limonium sinuatum) - Bogata jednoljetnica pogodna za rezanje. S njom oblikujemo najljepše bukete suhoga cvijeća. Sušimo je u zračnome prostoru zaštićenom od kiše i vjetra. Statika zahtijeva sunčano mjesto i propusno vapneno tlo. U vrtu treba imati svoju gredicu.

Statica

STATICA MIX (Limonium sinuatum) - Bogata jednoljetnica pogodna za rezanje. S njom oblikujemo najljepše bukete suhog svijeća. Sušimo je u zračnome prostoru zaštićenom od kiše i vjetra. Statika zahtijeva sunčano mjesto i propusno vapneno tlo. U vrtu treba imati svoju gredicu.

NEVEN

NEVEN (Calendula officinalis) - Ljekovita i ukrasna biljka. Zlatnožuti i narandžasti cvjetovi zbog svijetle boje i oblika podsjećaju na sunce. Neka raste posvuda u vrtu jer djeluje ljekovito na tlo i susjedne biljke te svojim mirisom tjera podzemne štetoćine i puževe. Neven posijemo na sunčano mjesto, između povrća i gredica.

Goruća ljubav

GORUĆA LJUBAV (Ageratum mexicanum) - Niski, popularni jednogodišnji cvijet koji cvate cijelo ljeto i ukrašava rubove, gredice i terase. Treba hranjivo tlo i puno vode. Ako želimo da obilato cvjeta moramo je redovito prihranjivati, zalijevati i uklanjati ocvale cvjetove.

Prkos dupli

PRKOS DUPLI (Portulaca grandiflora) - Sjeme je vrlo sitno i zato ga prije sijanja pomiješamo sa sitnim pijeskom da ga lakše i ravnomjernije posijemo. Niska jednoljetnica pogodna za stvaranje cvjetnog ljetnjeg tepiha na suhim tlima i izrazito sunčanim mjestima. Ima puzajuću stabiljku sa raznobojnim cvjetovima.

Kadulja

KADULJA (Salvia splendens) - Jednoljetnica, s njenim crvenim cvjetovima i lijepim zelenim listovima oblikujemo čudesne, cvjetne skupine. Zbog dugotrajnog cvjetanja, sadimo je u ukrasne posude. Treba sunce, te vapneno i ravnomjerno vlažno tlo.

Cinija

CINIJA (Zinnia elegans) - Lijepo cvjetna jednoljetnica koja je prije svega namijenjena za rezanje. Veliki cvjetovi su krem bijeli, žuti, narandžasti, crveni, lila, smeđkasti, ružičasti. Jedinstvena je kao ukras gredica i obruba. Zahtijeva sunčano mjesto te hranjivo lako tlo.

Cinija Candy Stripe

CINIJA CANDY STRIPE (Zinnia elegans) - Lijepa cvjetna jednoljetnica koja je prije svega namijenjena za rezanje. Veliki cvjetovi su krem bijeli, žuti, narandžasti, crveni, lila, smeđkasti, ružičasti sa crvenim prugama. Jedinstvena je kao ukras gredica i obruba. Zahtijeva sunčano mjesto te hranjivo lako tlo.

Lijepi slak

LIJEPI SLAK (Ipomoea purpurea) - Jednogodišnja biljka penjačica koja veoma brzo raste i počne sa cvijetanjem. Biljka se sije uz ogradu, žicu ili štap. Najbolje je sjeme namočiti u vodu da proklija, onda će brže rasti i bogato nas nagraditi svojim prelijepim trubastim cvjetovima koji se otvaraju svako jutro.

Lijepa kata niska

LIJEPA KATA NISKA (Callistephus chinesis) - Primjenjuje se za sadnju cvjetnih lijeha, žardinjera, posuda na balkonima. Cvijetovi su dugotrajni od 10-20 dana, veličine 4-15 cm sa različitim bojama. Uljepšava gredice dugom i bogatom cvatnjom od kasnog proljeća do jeseni.

Lijepa kata mješavina

LIJEPA KATA MJEŠAVINA (Callistephus chinensis Prinzess) - Uljepšava gredice dugim i bogatim cvjetanjem od kasnog proljeća do jeseni. Cvjetovi su dugotrajni od 10-20 dana, veličine 4-15 cm. Odlična je za rezano cvijeće. Izaberemo sunčani položaj i običnu vrtnu zemlju.

Lijepa kata meister mix

LIJEPA KATA MEISTER MIX (Callistephus chinensis Meister) - Uljepšava gredice dugim i bogatim cvjetanjem od kasnog proljeća do jeseni. Cvjetovi su dugotrajni od 10-20 dana, veličine 4-15 cm. Odlična je za rezano cvijeće. Izaberemo sunčani položaj i običnu vrtnu zemlju.

Lobelija

LOBELIJA (Lobelia erinus) - Sjeme klija na svjetlu. Niska jednoljetnica, pogodna za obrube, balkone, groblja, viseće cvjetne posude. Dugo cvjeta u sjajnoj plavoj boji. Kada prvi puta odcvjeta, biljke odrežemo na dvije trećine od prvobitne visine i tako ih potaknemo na novo cvjetanje.

Petunija

PETUNIJA (Petunia hyb.) - Šareni, veliki, ljevkasti cvjetovi (bijeli, ružičasti, crveni, ljubičasti) cijelo ljeto ukršavaju obrube, gredice, cvjetne tegle na terasama i balkonima. Jednoljetnica koja najbolje raste na rastresitom, zračnom i hranjivom tlu. Moramo ih dognjavati. Odgovara joj sunčan i provjetren položaj.

Kadifica

KADIFICA CHAMPION MIX (Tagetes patula nana) - Cvjetovi su žute, narandžaste, crveno-smeđe boje i osobita mirisa. Rano cvjeta i krasi nam gredice, rubove, balkone i terase do kasne jeseni. Kadafica spada među najvažnije cvijeće prirodnoga vrta: pokriva tlo, tjera štetočine, regulira plodnost tla i poboljšava zdravlje povrtnica.

Kadifica

KADIFICA FAVOURITE MIX (Tagates patula nana) - Cvjetovi su jednostruki, žute, narandžaste boje i osobita mirisa. Rano cvjeta i krasi nam gredice, rubove balkona i terase do kasne jeseni. Kadifica spada među najvažnije cvijeće prirodnog vrta: pokriva tlo, tjera štetočine, regulira plodnost tla, poboljšava zdravlje povrtnica.

Ukrasni suncokret

UKRASNI SUNCOKRET TWILIGHT ZONE (Helianthus annuus) - Prekrasni niski suncokret. Biljke su vrlo jake i razgranate, cvijeće žute, crvenkaste i smeđe nijanse. Pčele vole cvjetove suncokreta, zato ga sijemo po čitavom povrtnjaku ili ga koristimo za uređenje gredica i kao biljku za tegle.

Ukrasni suncokret

UKRASNI SUNCOKRET MIX (Petunia hyb.) - Može se koristiti za uređenje gredica ili kao biljka za tegle, a najčešće ga susrećemo kao rezano cvijeće u ljetnim aranžmanima. Izaberemo sunčanu gredicu i plodno tlo. Sadimo ga po obodu ili po čitavoj bašti. Odličan je za rezano cvijeće.

Suha ruža

SUHA RUŽA (Helichrysum bracteatum) - Grmolikog je rasta sa cvjetovima živih boja: žuta, crvena, narandžasta, ružičasta. Cvjetovi su papirnate strukture široki oko 5 cm. Najljepši je kad je osušen zatvoren, da se ne vidi otvorena sredina. Suši se okrenut naopako, zavezan u bukete na prozračnom i suhom mjestu.

Astra

ASTRA GREMLIN PLAVA (Callistephus chinensis) - Kasna astra koja ima markantne i velike pune cvjetove u boji lavande. Biljka je kompaktna i vrlo ispravna. Odlična je za rezanje. Jednostavna je za uzgoj, zahtjeva mnogo sunca i srednje vlažna, ocjedita tla. Cvjetove redovno režemo da izrastaju novi.

Astra

ASTRA NOJEVOPERNA (Callistephus chinensis) - Astra se dekorativnim cvjetovima u različitim bojama. Rano cvjeta. U grupi oživljava ukrasni ili povrtni vrt. Odlična je za rezanje. Jednostavna je za uzgoj, zahtjeva mnogo sunca i srednje vlažna, ocjedita tla. Cvjetove redovno režemo da izrastaju novi.

Astra

ASTRA GREMLIN ROZA (Callistephus chinensis) - Kasna astra koja ima markantne i velike cvjetove ružičaste boje. Biljka je kompaktna i vrlo ispravna. Odlična je za rezanje. Jednostavna je za uzgoj, zahtjeva mnogo sunca i srednje vlažna, ocjedita tla. Cvjetove redovno režemo da izrastaju novi.

Astra

ASTRA GREMLIN CRVENA (Callisstephus chinensis) - Kasna astra koja ima markantne i velike pune cvjetove crvene boje. Biljka je kompaktna i vrlo ispravna. Odlična je za rezanje. Jednostavna je za uzgoj, zahtjeva mnogo sunca i srednje vlažna, ocjedita tla. Cvjetove redovno režemo da izrastaju novi.

Lijepi dečkok

LIJEPI DEČKO (Impatiens balsamina) - Srednje visoka jednogodišnja biljka sa predivnim velikim punim cvijetovima koji liče na kamenje. Nije zahtjevna biljka,dobro raste u polusjeni,odlična je u skupinama i između povrća u povrtnjaku. Jestiva je i ljekovita, raste i u ukrasnim posudama.

Cinija crvena

CINIJA CRVENA (Callistephus chinensis) - Veliki cvjetovi su složeni crvene boje, stabljike čvrste. Krasi lijehe i bukete. Cvijeta od juna dojesenjih mrazeva, na sunčanim mjestima. Veoma je otporna na sušu, na nisku zemljišnu i vazdušnu vlagu.

Cinija žuta

CINIJA ŽUTA (Callistephus chinensis) - Veliki cvjetovi su složeni žute boje, stabljike čvrste. Krasi lijehe i bukete. Cvijeta od juna dojesenjih mrazeva, na sunčanim mjestima. Veoma je otporna na sušu, na nisku zemljišnu i vazdušnu vlagu.

Cinija kaktus mix

CINIJA KAKTUS MIX (Callistephus chinensis) - Veliki cvjetovi su krem bijeli, žuti, narandžasti, crveni, smeđkasti i ružičasti. Krasi lijehe i bukete. Cvijeta od juna do jesenjih mrazeva, na sunčanim mjestima. Veoma je otporna na sušu, na nisku zemljišnu i vazdušnu vlagu.

Maćuhica plava

MAĆUHICA PLAVA (Viola sp. swiss giant) - Baštanska dvogodišnja cvijetnica, kompaktnog izgleda, ujednačenog porasta i cvijetanja. Sade se u jesen, većina procvjeta do prvih mrazeva, stagniraju zimi a u proljećr nastavljaju sa rastom. Cvijetovi su mnogobrojni. Uspijevaju u polusjenovitim i sunčanim mjestima. Sade se u lijehe, žardinjere i saksije.

Maćuhica crvena

MAĆUHICA CRVENA (Viola sp. swiss giant) - Baštanska dvogodišnja cvijetnica, kompaktnog izgleda, ujednačenog porasta i cvijetanja. Sade se u jesen, većina procvjeta do prvih mrazeva, stagniraju zimi a u proljećr nastavljaju sa rastom. Cvijetovi su mnogobrojni. Uspijevaju u polusjenovitim i sunčanim mjestima. Sade se u lijehe, žardinjere i saksije.

Maćuhica žuta

MAĆUHICA ŽUTA (Viola sp. swiss giant) - Baštanska dvogodišnja cvijetnica, kompaktnog izgleda, ujednačenog porasta i cvijetanja. Sade se u jesen, većina procvjeta do prvih mrazeva, stagniraju zimi a u proljećr nastavljaju sa rastom. Cvijetovi su mnogobrojni. Uspijevaju u polusjenovitim i sunčanim mjestima. Sade se u lijehe, žardinjere i saksije.

Noćna frajla

NOĆNA FRAJLA (Mttthiola bicornis) - Jednogodišnja biljka čiji se cvijetovi otvaraju noću i mirišu do kasno u noć. Ima prepoznatljiv i jak miris. Nije zahtjevno cvijeće, posijemo tamo gdje možemo uživati u njegovom mirisu. Lijepo raste u ukrasnim posudama na terasi ili balkonu.

Kadifica crvena

KADIFICA CRVENA (Tagetes patula nana) - Niska kompaktna, bujno rastuća sa velikim crvenim cvjetovima. Pogodna za vrt, ukrasne posude, pa čak i za balkone. Kadifica ima poseban miris koji ne odgovara vrtnim štetnicima i odbija ih.

Kinseki karanfil

KINESKI KARANFIL (Dianthus chinensis) - Niski šareni kineski karanfil sa lijepim jednostavnim cvjetovima u različitim bojama. Cvjetovi lijepo mirišu. Odličan za rubove na cvjetnim gredicama, u vrtu između niskog povrća i u ukrasnim posudama. Potražuje sunce i vlagu.