Sjemena začinskog bilja

Vrt se ne može zamisliti bez začinskog bilja. To mirisno bilje trebamo za miješane usjeve (utječe na bolji rast i bolji okus povrća), za zaštitu od štetočina i bolesti te za ljepši izgled vrta. Kao i mnoge druge biljke i začinske biljke imaju i ljekovita svojstva. Kuhinjsko začinsko bilje može se uzgajati i kod kuće u saksijama, žardinjerama tako da ih uvijek imamo pri ruci. Zahtijevaju svjetao, ne previše vruć prostor, vlažan zrak i zemlju koja je bogata organskom tvari.

Royal Seeds

Ispod možete pronaći sjemena začinskog renomiranog proizvođača Royal Seeds koja se nalaze u našoj ponudi.

Majoran

Origanum majorana 

Majoran je jednogodišnja biljka. Raste u formi maloga grma visine 20-50 cm. Miris majorana je jako aromatičan i prepoznatljiv, a ukus topao i malo gorak. Gaji se i u saksijama.

Bosiljak

Ocimum basilicum
Genovese - Ima veliko, vrlo aromatično lišće.
Sitnolisni – Ima sitne listove i formira mali okrugli grm.

Mirođija

Anethum graveolens

Mirođija se zbog svoje arome dodaje često čorbama, sosovima i varivima (posebno grašku i tikvicama), kao i turšiji. Domaćice dodaju lišće ove biljke krastavčićima da bi imali bolji ukus i prijatan miris. Cijelo ili samljeveno sjeme upotrebljava se pri spremanju ribljih specijaliteta, kelja i pite sa jabukama, dok se sušeno dodaje kao pikantan dodatak salatama i sosovima.

Majčina dušica

Thymus vulgaris

Majčina dušica je trajna začinska biljka. Mlade izdanke otkidamo tokom cijele godine. Izdanci se režu neposredno prije cvjetanja i suše se.

Kamilica

Matricaria chamomila

Kamilica je jednogodišnja ukrasna i začinska biljka s lijepim aromatičnim cvjetovima. Odličan je susjed kupusu, krompiru, grahu, grašku, salati, blitvi, cvekli, špinatu, celeru, luku i prasi. Kamilica jača otpornost i ukus susjednim biljkama. Koristimo svježe ili osušene cvjetove u obliku čaja. Djeluje protuupalno, ublažava bol i smiruje. Cvjetovi se beru po suhom i toplom vremenu.

Matičnjak

Melissa officinalis

Matičnjak je začinska i ljekovita trajnica, koja lako privlači pčele. Voli osunčano, zaštićeno mjesto. Svježi listovi kad se protrljaju prstima imaju miris po limunu, svježi se dodaju u salate, a čaj od matičnjaka odlično je sredstvo za smirenje i lijek za glavobolju i nesanicu. U kulinarstvu se koristi svježa, i to uz salate, paradajz, sladolede, umaku. Djeluje antibakterijski i antivirusno.

Šparoga

Asparagus officinalis L. 

Šparoga je poznata stara sorta cijenjena po cijeloj Evropi. Izdanci su lijepe zelene boje, malo roza-ljubičasti. Zahtjeva laka, propusna tla, upsjeva i na težim ali ocijeditim tlima. Šparogu prvi put ubiremo 3 godine nakon sadnje i režemo izdanke najviše 2 sedmice.

Rukola

Diplotaxis tenuifolia

Rukola je pogodna za cjelogodišnju proizvodnju sitno nasjeckanog i vrlo aromatičnog lišća. Ako je često ne režemo, ide u cvat. prvi put režemo 8 sedmica nakon sjetve. Čitave godine je sijemo u posude.

Luk vlasac

Allium schoenoprasum L. 

Luk vlasac je trajna biljka od koje se troši samo tanko cjevasto lišće kao odličan proljetni dodatak salatama. Raste u gustom busu i već rano u proljeće tjera mlado lišće koje se može obrezivati dva do tri puta. U proljeće lijepo cvjeta.