Pripreme za sadnju krompira

Krompir je na bh. jelovniku dosta česta i vrlo cijenjena hrana. Kada su prije otprilike 500 godina Kolumbo i njegovi nasljednici donijeli krompir u Evropu, nisu mogli ni pretpostaviti kakvu će to revoluciju donijeti u prehrambenim navikama stanovnika Starog kontinenta. Danas je krompir pored hljeba jedna od najčešćih namirnica na našim trpezama, a možemo ga pronaći u ponudi skoro svih prodavnica prehrambenih proizvoda. I dok smo u prošlosti poznavali svega 3-4 sorte krompira, danas na policama naših trgovačkih lanaca možete pronaći više od 50 različitih sorti krompira.

Ponuda sjemenskog krompira na tržištu također je veoma široka. Sorte sjemenskog krompira razlikujemo po raznim kriterijima, kao što su ranost, boja pokožice, oblik, veličina, boja mesa, sadržaj suhe tvari itd. Odabir sorte krompira zavisi od mnogih faktora kao što su namjena, geografska lokacija, nadmorska visina i sastav zemljišta. Imajući sve navedeno u vidu, potrebno je dosta znanja da biste napravili pravi izbor. Naši stručno osposobljeni trgovci vam mogu pomoći u tome prilikom kupovine.

Važno je voditi računa o dužini vegetacije koja se kreće od 60 do 130 dana u zavisnosti od sorte krompira. Istovremo, treba imati u vidu i namjenu za koju se krompir uzgaja, tj. kuharski tip. U nastavku vam donosimo pregled sorti sjemenskog krompira koje možete pronaći u našoj ponudi ove godine:

SortaRanostBoja pokožiceBoja mesaKuharski tip
Adoravrlo ranažutasv. žutaAB
Primabellevrlo ranažutažutaA
Carreravrlo ranažutažutaAB
Colombavrlo ranažutažutaAB
Lisetaranažutasv. žutaB
Evorasrednje ranažutabijelaAB
Memphissrednje ranacrvenasv. žutaAB
Sylvanasrednje ranažutažutaB
Fabulasrednje ranažutasv. žutaAB
Sun redsrednje ranacrvenasv. žutaAB
Hermosasrednje ranažutasv. žutaB
Giacondasrednje ranažutažutaAB
Ronaldosrednje kasnacrvenasv. žutaAB
Sifrasrednje kasnasv. žutakrem bijelaAB
Rosisrednje kasnacrvenasv. žutaB
Flamencosrednje kasnacrvenabijelaB
Dužina vegetacijeKuharski tip
Rana sorta od 60 do 65 danaA – za salate i pečenje
Srednje rana od 70 do 85 danaAB – za salate, pečenje i prženje
Srednje kasna od 85 do 100 danaB – za pire
Kasna sorta od 110 do 130 danaBC – za prženje i pire

Više informacija o svim navedenim sortama možete saznati na našoj stranici o sjemenskom krompiru.

Savjeti za sadnju

Naklijavanje se vrši da bi se se razvile klice dužine 2 cm, a uvijek je bolje da krompir klija u kontrolisanim uslovima. Preporučuje se naklijavanje u drvenim gajbama u hladnim prostorijama na temperaturu od 10℃ do 15℃. Proces naklijavanja traje 4 do 6 sedmica. Naklijavanjem na ovaj način krompir brže razvija korjenov sistem, prekriva zemlju i sprečava rast i razvoj korova. Osim toga, smanjit ćete vrijeme rasta i do 10 dana.

Sadnju krompira je potrebno započeti pri temperaturi zemljišta iznad 7℃. Kašnjenje do 10 dana smanjuje prinos za 5-15%, a ukoliko zakasnite do 20 dana sa sadnjom prinos će biti manji do čak 25%. Rezidba gomolja se ne preporučuje zbog moguće zaraze, a ako se ipak odlučite na rezanje, potrebno ga je obaviti najmanje sedam dana prije sadnje da “rana” zaraste. Krompir sadite na dubini od 6 do 10 cm na lakim zemljištima, a na teškmi nešto pliće. Vodite računa i da gustina sadnje iznosi 15-20 gomolja po m².

Sadnja krompira zahtjeva puno prostora, stoga ako nemate veliki vrt, posadite manju gredicu kako biste imali mladi krompir koji možete jesti dok su cijene krompira u trgovinama još uvijek visoke. Za uzgoj jedne vreće krompira (25 kg) potrebno je posaditi 3 kg sjemenskoga krompira u redove ukupne dužine 13,5 m. Prinos djelomično ovisi o kultivarima krompira i vremenskim prilikama.