Akvariji i oprema

Veličina akvarijuma bi trebala biti određena veličinom i brojem ribica.

Grupni akvarijumi su najpopularniji. U ovim akvarijumima su smještene razne tropske ribice sa raznim biljkama kojima su potrebni isti životni uslovi. U akvarijumu jedne vrste se nalaze ribice iste vrste. U Agricomu možete naći razne vrste akvarijuma opremljene grijačem, filterom i poklopcem a neki uključuju i hranu Vita Premium. Naravno, možete sami izabrati ostale dodatke za akvarijum. Veličina akvarijuma bi trebala biti određena veličinom i brojem ribica koje držite.

Raznovrsna oprema za akvarije različitih veličina

Kupljenom opremom napravite prirodnu okolinu za ribice i biljke. Biološka ravnoteža zavisi od uzajamnog djelovanja ribica, biljaka, vode i mikroorganizama. Oprema je osnova za ovakvo djelovanje. Zemlja za akvarijum se treba pravilno rasporediti otprilike 2 cm visine od dna. Na vrh zemlje rasporediti đubrivo i ponovo staviti 2 cm zemlje za akvarijum. Svi ukrasi poput kamenja i korijena trebaju biti oprani vrućom vodom i pritisnuti u šljunak. Nakon toga napunite 1/3 akvarijuma vodom pomješanom sa Vita Care Aqua – bon. Prije postavljanja, korijene biljaka skratiti makazama. Stabljike biljaka koje brzo rastu poput dlakavog vodenog viljenaka su prikladne za pozadinu. Postavite biljke u šljunak i pritisnite ih malim kamenom. Rozete širokog rasta kao što je amazonska sabljara izgledaju lijepo u centru akvarijuma. Napravite rupu prstom u šljunku i tu postavite biljku. Da bi bolje vidjeli ribice, koristite manje biljke poput male šaše a možete postaviti i tzv. gorske biljke. Da bi podržali rast i razvoj lišća biljkama je potrebno Florasin E tečnost sa željezom. Kada postavite svu tehničku opremu, pažljivo postavite poklopac na aluminijum. Nakon toga uključite filter, grijač i svjetlo.

Savjeti za akvaristiku

Sipajte vodu od 3 – 4 cm od vrha, onda postavite grijaće sa usisivačima u jedan kutak u pozadini akvarijuma. U drugi kutak postavite unutrašnji filter sa srednjim filterom unutra. Kada koristite vanjski filter postavite usisivače u ovaj kutak. Vanjska cijev koja dođe uz usisivač se treba postaviti horizontalno na nivou vode u pozadinu ili sa strane. Termometar postaviti na prednju stranu da možete provjeravati temperaturu redovno. Mnogim tropskim ribicama je potrebna temperatura od 22 – 27 ˚C. Ribice treba staviti u akvarijum poslije „zagrijavanja“ i nakon 3 – 4 sedmice. U toku ovog perioda, mikroorganizmi će se stvoriti u zemlji i srednjem filteru. Uništavaju štetne supstance i održavaju ravnotežu u akvarijumu.