Igračke, kavezi i oprema za ptice

Veliki kavez sa mnogo igračaka i uspravnim rešetkama za penjanje su najbolji za vaše ptice.

Kavezi i dodaci za kaveze

Kavez je savršen dom za kanarince. Kavez bi trebao da pruža Vašoj ptici mnogo prostora za sjedenje i skakanje okolo. Grane se najbolje za tu svrhu i nebi bilo dobro da ih nedostaje. Dodaci za kavez su: ljuljaške različitih veličina za „gimnastiku“ (najmanje 12 mm), puna posuda za hranu, kada za ptice sa Vitakraft Vogel – Trank, mineralni kamen kao što je Vitakraft Sepia – plus, kada za ptice za dnevno osvježenje, Vitakraft Vogelsand sa kredom i bitnim mineralima. Prirodno, grane ne rastu uvijek horizontalno. Zbog toga, neke grane u kavezu bi trebale biti krive za razvoj mišićne strukture nogu.

Oprema za kaveze

Vaša ptica u svome domu želi da ima sjedala različitih veličina za sjedanje i treniranje nogu, grane za penjanje bez pesticida, posuda za hranu sa ptičijom hranom, čistu vodu za piće ili Vitakraft Aqua Drink, mineralni kamen, npr. Vita – Mineral za oštrenje kljuna, kada za ptice za redovno kupanje, igračke kao što je ljuljaška, ogledalo ili zvonce, Vitakraft Vogelsand sa kredom i važnim mineralima. Pijesak u kavezu nije važan samo za higijenu, već služi za dobar probavni sistem. Mala papiga izdvoji tzv. šljunak. Ovi mali mineralni kamenčići pomažu želucu da probavi žitarice. U isto vrijeme papiga unosi važne minerale i kredu. Većina malih papiga se voli ljuljati. Ako držite mnogo ptica u kavezu, svaka ptica bi trebala imati svoju ljuljašku.

Prava lokacija za kavez

Male papige obožavaju društvo i žele da im kavez bude blizu članova „porodice“. Najbolje će se osječati u dnevnoj sobi. Osvjetljen i zaklonjen prostor sa dobrim pogledom na cijelu sobu je najbolje mjesto za malu papigu. Mala papiga ne može podnijeti sušu niti vručinu, zato prozor Vašeg doma nije dobro mjesto za kavez. Kuhinja sa druge strane sadrži mnogo opasnih stvari za pticu. Vreo šporet i sapunica mogu biti opasni za Vašeg ljubimca, te stoga kuhinja nije dobro mjesto za kavez. Udaljenost od televizora za ptice bi trebala biti veća od tri metra zato što ptice čuju frekvencije što ljudi ne mogu.