Sredstva za higijenu mačaka i zaštitu od parazita

Veliki izbor sredstava za higijenu mačaka, njegu krzna i zaštitu od parazita.

Higijena i briga o krznu

Mačke su prirodno čiste životinje koje uče pedantnost od majke. Mace bi trebalo stavljati u kutiju za izmet poslije svakog jela. Ovako će mace naučiti da je to mjesto gdje trebaju da obavljaju „posao“. Na higijenu u prostoru za spavanje i jelo treba posebno obratiti pažnju. Poslije svakog obroka posude trebaju biti dobro oprane toplom vodom. Prljavi pijesak treba biti uklonjen i zamjenjen novim svaki dan. Jednom sedmično cijela kutija za izmet treba biti oprana sa vrućom vodom i popunjena novim pijeskom. Vaša mačka će Vam biti zahvalna ako ove obaveze budete izvršavali za nju.

Čišćenje krzna - mace sa kratom dlakom treba češljati s vremena na vrijeme ljeti kada mjenjaju dlaku. Mace sa dugom dlakom treba češljati redovno sa specijalnim metalnim češljom da bi krzno ostalo meko i svileno.
Kandže- posebno kandže kućnih maca treba sjeći redovno. Veterinar Vam može pokazati kako se ovo radi pravilno.
Oči - dvaput sedmično, prostor oko očiju i čoškovi očiju trebaju se pažljivo čistiti.

Kupanje mačaka

Prije nego počnete kupati mačku, prikupite par stvarčica. Trebat će vam minimalno dva dobro upijajuća ručnika, šampon za mačke i spužva. Kad ste dovoljno vodom namočili mačku, stavite malo šampona u ruku i šamponirajte je, masirajući joj krzno a istodobno joj pričajte kako bi je umirili. Ispiranje šampona će vam vjerojatno biti najteži dio kupanja. Iako će se vaša mačka buniti vrlo je važno da dobro isperete šampon, jer bi joj ostaci šampona mogli nadražiti kožu. Jednom kad je mačka čista, navlažite spužvu i njom nježno obrišite mačkino lice. Pažnju obratite na područje ispod očiju. Faza sušenja je najlakša. Zamotajte mačku u peškir i osušite je. Zamjenite ručnik kad prvi bude mokar. Osušite mačku čim više možete. Ako imate dugodlaku mačku, neki preporučuju sušilo za kosu, ali većina se mačaka boji zvuka. Procijenite da li to vašoj mački previše smeta.