Sredstva za higijenu i zaštitu od parazita

Sredstva za ličnu higijenu i njegu dlake kod pasa

Psi su životinje koje imaju određene navike. Žele određena mjesta i vrijeme za jelo i spavanje. Zadivljujuće je kako se lako prilagode ritmu života svog vlasnika. Znaju tačno kada im vlasnik dolazi kući i kada je vrijeme za šetnju. Psi žele mirisati kao psi i ponekad požele da se valjaju u stvarima koje imaju neugodan miris. Da bi okupali i tuširali svog uprljanog psa, koristite šampone kao što su šamponi TRIXIE linije kozmetičkih proizvoda posebno napravljenih za pse.

Proizvodi za njegu pasa

Njega dlake - za pse sa kratkom dlakom, koristite četku sa prirodnim iglama da biste četkali dlaku jednom sedmično. Psi sa dugom dlakom trebaju se intenzivnije njegovati.
Njega zuba - kosti za psa pravljene od bivolove kože su najbolja njega za zube psa, jer jača mišiće desni i čisti zube.
Njega ušiju - Jednom sedmično čistite uši svojih ljubimaca.
Njega šapa i kandži - ako pas premalo trći po tvrdim površinama, kandže će biti preduge i trebat će ih skratiti sa vremena na vrijeme.

Zaštita od parazita - različita sredstva za zaštitu od parazita su nezaobilazni artikli, pogotovo u sezoni pojavljivanja napasnika. Sredstva za zaštitu deluju na dva različita načina.
Prvi su repelenti, sprečavaju da paraziti uopšte dođu na životinju i ispunjavaju funkciju samo kod spoljašnjih napasnika (buve, krpelji...).
Druga vrsta su sredstva koja nemaju svojstva repelenta, ali ubijaju napasnika nakon što dopre u krv životinje ili onemogućavaju njegovo patogeno delovanje.
Bez obzira na koji od navedena dva načina djeluje, sredstvo koje ste odabrali uz savjet veterinara uvijek sprečava da zdravlje i kondicija Vašeg psa budu ozbiljno narušeni.

Savjeti o pravilnoj njezi pasa

Barem jedanput godišnje sa svojim psom posjetite veterinara. Vakcinisanje i redovne posjete veterinaru su najbolji način prevencije ozbiljnih bolesti.
Čisto mjesto za jelo i spavanje - posude za hranu treba pažljivo čistiti vrućom vodom poslije svakog jela - istresti pokrivač ili korpu za spavanje svaki dan i prati redovno.
Pored njege dlake pasa redovnim češljenjem, posebnu njegu potrebno je voditi i o brizi zuba psa. Kosti za psa pravljene od bivolove kože su najbolja njega za zube psa.