Kalendar radova u vrtu u martu

U martu vrt postaje živo mjesto s mnogo aktivnosti, posebno oko trajnica koje zahtijevaju pažnju. Potrebno je odstraniti odumrle dijelove biljaka kako bismo napravili prostor za novi rast. Pri tome, rezanje odumrlih dijelova obavljamo vrlo nisko kako bismo potaknuli zdraviji i bujniji rast. U danima bez mraza, koristimo makaze kako bismo oblikovali različite vrste ruža, jasmina i ostalih trajnica. Također, u ovom periodu obavljamo rezidbu maline, sječući je do samog dna, te sadimo nove sadnice ribizle, kupine, borovnice i maline. U našim vrtnim centrima možete pronaći bogat izbor makaza i drugog alata za uređenje vrta.

Kada je riječ o travnjaku, važno je izvršiti čišćenje prije kišnih dana. Nakon toga, travnjak pognojimo specijalnim gnojivom za travu i dodamo plantelu gnojivo koje pomaže u borbi protiv mahovine, čime osiguravamo bujan i zdrav travnjak.

Povrtnjak

U povrtnjaku, pripremamo zemlju gnojivima te sijemo luk, hren i melisu za bogatiji okus i aromu. Dodajemo organsko gnojivo ako je zemlja vlažna i popravljamo slabije tlo humusom ili kompostom. U rasadnicima sijemo razne povrćke poput salate, rotkvica, zelja, prasaka, kelja, paradajza i paprike. Nakon topljenja tla, provjetravamo klijalište kako bi biljke dobile čist zrak te ih presađujemo u veće kontejnere radi boljeg rasta. U prostoriji s temperaturom od 10-15°C počinjemo naklijavati sjemenski krompir, optimalno ga saditi kad je temperatura tla iznad 8°C.

Krompir se sadi u plastenike početkom mjeseca, a na otvorenom krajem mjeseca. Sjetvu ljetnih salata, špinata, luka, mrkve, persuna, graška i boba obavljamo kada temperatura dostigne 5°C, pokrivajući ih agrilom. Zeljaste biljke presađujemo u lončiće, gnojimo ih organskim i mineralnim gnojivima, dok jagode održavamo čistima, okopavamo i prihranjujemo.

Ukrasni vrt

Rododendrone okopamo i dodamo supstrat za rododendrone, obogaćen gnojivom, što će im osigurati optimalne uvjete za rast i cvjetanje. Četinarima uklanjamo suhe iglice kako bismo potaknuli zdrav rast novih izdanaka te pograbimo opale iglice kako bismo očistili područje oko njih. Nakon toga, ih prihranimo kako bi im osigurali potrebne hranjive tvari, a zemlju prekrijemo ukrasnom korom koja će dodatno zaštiti tlo od isušivanja i održati ga vlažnim. Važno je redovito prozračivati travnjak grabljama kako bi se potaknulo prodiranje zraka i vode u korijenje, te ukloniti mahovinu koja može ograničiti rast trave. Za optimalan rast i bojanje trave, travnjak se prihranjuje gnojivom posebno formuliranim za travnjake. Također, važno je osigurati dovoljne količine kalijuma za lukovice kako bi se potaknuo zdrav rast i cvjetanje.