Kalendar radova u vrtu u novembru

U novembru, dok se dani postupno skraćuju, vrt donosi svoje specifične radosti i obaveze. Bez obzira na promjenljivo vrijeme, bilo da nas obasjava sunce ili se suočava sa hladnoćom, vrijeme je za posljednje aktivnosti prije zimskog mirovanja.

Pored čišćenja lišća i rastinja, sadnja i presađivanje biljaka su glavni zadaci. Sada je idealno vrijeme za sadnju i presađivanje svih vrsta drveća, grmlja i ruža. Sadimo sadnice voća i ukrasno grmlje: iskopamo rupu, dodamo humus i organsko gnojivo i dobro zalijemo. Pred zimu malciramo sa ukrasnom korom.

Pri odabiru sadnica, važno je obratiti pažnju na razvijenost korijenskog sistema kako bi se osiguralo uspješno ukorjenjivanje. Također, vrijeme je za berbu preostalog povrća poput mrkve, kupusa, kelja, cikle i drugih jesenskih kultura.

Zaštita od hladnoće

Kako se temperatura spušta, važno je spriječiti zemlju da se zamrzne, posebno ako planiramo saditi živu ogradu. Sada je idealno vrijeme za takve sadnje, jer biljke imaju dovoljno vremena da se ukorijene prije dolaska pravog zimskog hladnoće. Za sadnju žive ograde iskopamo kanal širok 60 cm, pognojimo ga, a između sadnica ostavimo razmak od 30-60 cm. Osim toga, priprema za zimu uključuje i zaštitu osjetljivih biljaka od niskih temperatura. Ruže i druge biljke koje ne podnose hladnoću treba premjestiti u mjesto za prezimljavanje, gdje će biti prikladno orezane kako bi se smanjila izloženost mrazu. Redovno zalijevanje je također ključno, čak i ako biljke ulaze u stanje mirovanja. Za dodatnu zaštitu, pokošeno lišće može se koristiti kao pokrivač za biljke ili dodati u kompost kako bi se stvorio organski materijal koji će poboljšati kvalitetu tla za iduću sezonu.

Cvijeće i vinova loza

Ukoliko je vrijeme toplo, još uvijek nije kasno za sadnju lukovica tulipana, narcisa, zumbula, anemona, irisa i drugih proljetnih cvjetova. Prije same sadnje, važno je pripremiti tlo kako bi pružilo optimalne uvjete za rast i razvoj. Osim toga, zaštita biljaka od zime je ključna, posebno za one osjetljive na niske temperature. Dodatne mjere opreza, poput pokrivanja zemlje slojem organskog materijala ili upotrebom agrila, mogu pomoći u očuvanju topline i vlage u tlu. Obrezivanje vinove loze je također bitan zadatak za ovaj mjesec. Pravilno obrezivanje pomaže u uklanjanju suvišnih dijelova i poboljšava cirkulaciju zraka među granama, čime se smanjuje rizik od bolesti i infekcija.