Kalendar radova u vrtu u aprilu

April donosi obilje uzbuđenja u vrtu. Naš vrt se budi uz promjenljivo vrijeme koje obuhvaća sunce, kišu, ponekad malo snijega te povremeni jutarnji mraz. Aktivnosti u vrtu se intenziviraju tokom ovog mjeseca. Evo nekoliko korisnih savjeta za radove u vrtu tokom aprila kako biste osigurali da vaš vrt procvjeta u punom sjaju.

Sobno i balkonsko bilje

Sobno bilje sada raste intenzivno, ali treba paziti na moguće napade insekata na mlado lišće. Zaštita insekticidima na biljnoj bazi je preporučljiva kako bismo sačuvali biljke od štetočina. Sada je pravo vrijeme da presadite balkonsko cvijeće koje je zimovalo. Pri tome treba koristiti gnojivo s dugotrajnim djelovanjem, a u slučaju mraza, biljke treba smjestiti u zaštićeni prostor. Kada opasnost od mraza prođe, biljke možete ponovo iznijeti na otvoreno.

Povrtnjak

Vrijeme je da koje smo sami uzgojili presadimo na otvoreno. Redovno zalijevamo i prihranjujemo. Kada je temperatura tla najmanje 10°C, možemo sijati razne vrste povrća poput graha, buranije, bobica, salate, mrkve, peršuna, blitve, karfiola, tikvica i krastavaca. Također, možemo presaditi rasad povrća koji smo sami proizveli te ih zaštititi agrilom. April je također idealno vrijeme za sadnju krompira.

Citrusi

Ako imate limun, naranču ili mandarinu u saksiji, razmislite o presađivanju u svježu zemlju bogatu hranjivim tvarima. Također, osigurajte im dovoljno svjetla, ali ih zaštitite od izravnog sunca kako biste spriječili opekline lišća.

Ukrasni vrt i travnjak

U aprilu možete posaditi i proljetne lukovice cvijeća kao što su dalije, ljiljani, begonije, kane i kale. Sjetva trave također je u punom jeku. Nakon pripreme tla, dodajemo supstrat s kvarcnim pijeskom kako bismo regulirali kiselost. Kada posijemo sjeme trave, važno je pritisnuti ga ravnom daskom za bolje prilijeganje tlu. Na metar kvadratni posijemo približno 60 grama trave. Također, kosimo staru travu i čistimo je od starog lišća i mahovine prije prihranjivanja. Pred kišu prihranimo odgovarajućim gnojivom. Nikad ne prihranjujemo po suhom i toplom vremenu. Travnjak zračimo sa oštrim prekopnim vilama. Na posijanu površinu dodamo tanki sloj supstrata, povaljamo i dobro zalijemo. Drvenastim biljkama i ružama prije sadnje skraćujemo korijenje i nadzemne dijelove prema potrebi. Pogodno je vrijeme i za sadnju lovora, višnje i šimšira. Iskopamo rupu, pognojimo organskim gnojivom i temeljito zalijemo. Ostalim trajnicama odrežemo izmrznute, osušene i izumrle nadzemne dijelove, okopamo ih i zagrnemo kompostom. Po potrebi biljke koje su osjetijive na mraz pokrijemo agrotekstilom, koji štiti a ne grije površinu. Uz odgovarajuću njegu, naš vrt će procvjetati u punom sjaju.