Kalendar radova u vrtu u januaru

Sobne biljke

Sa svakim produženjem dnevnog svjetla, sobne biljke pokazuju veći rast. Ključno je redovno zalijevanje svakih 14 dana, uz dodatak odgovarajućeg tekućeg gnojiva za sobne biljke. Suhi zrak uzrokovan grijanjem prostorija pogoduje razvoju crvenog pauka, glavnog neprijatelja sobnog bilja. Stoga je važno često orošavanje biljaka radi održavanja optimalne vlažnosti.

U ovom periodu, fikusi, benjamini i ostale biljke često su pod napadom lisnih uši. Za zaštitu koristimo insekticide na bazi prirodnog piretrina, efikasnog u suzbijanju ovih štetnika. Posebnu pažnju treba posvetiti orhidejama koje su u punom cvatu. One zahtijevaju zalijevanje odstajalom vodom i dodatak tekućeg gnojiva za cvjetnice svakih 14 dana. Lisne uši obično napadaju mlade listove, stoga je važno primijeniti prirodne insekticide radi zaštite biljaka.

Povrtnjak

Krajem januara, vrijeme je za pripremu kontejnera za uzgoj presadnica povrća. U njih se sije prvo povrće poput peršuna, paprike, paradajza, kao i razno zacinsko bilje i zeljaste biljke. Da bi se osiguralo uspješno nicanje, kontejnere treba držati na toplom mjestu, a nakon nicanja, biljke treba premjestiti na nešto hladnije mjesto radi optimalnog razvoja. Proizvodnja biljaka iz sjemena koje zahtijevaju dulju vegetaciju poput petunija, begonija i pelargonija također se može započeti u januaru.

Ovaj mjesec (ukoliko vremenske prilike dozvole) je idealno vrijeme za pripremu tla za nadolazeću proljetnu sezonu. Okopavanje, đubrenje i rahljenje tla su ključni koraci. Također, dodavanje komposta ili stajskog gnoja može poboljšati kvalitetu tla i pripremiti ga za sadnju.

Planiranje za proljetnu sezonu

Biljke koje su osjetljive na niske temperature treba zaštititi od mraza. Mulčenje korijenovog područja može pomoći u očuvanju topline i zaštiti biljaka. Također, prekrivanje biljaka pokrivačima ili agrotekstilom može spriječiti oštećenja od hladnoće.

Januar je također dobar mjesec za planiranje aktivnosti za nadolazeću proljetnu sezonu. Razmislite o vrstama biljaka koje želite saditi, napravite plan sadnje i nabavite sjeme ili sadnice unaprijed. Također, možete isplanirati i uređenje vrta, kao i eventualne promjene ili dodatke u dizajnu.