Kalendar radova u vrtu u julu

Dok sunce neumorno grije, a ljetni dani postaju sve duži, vrtlarima je junski mjesec vrijeme intenzivnih radova u vrtu, ali ipak pripazite da se ne izlažete suncu tokom najtoplijeg dijela dana. Najbolje je radove obaviti ujutro i predvečer. Evo nekoliko ključnih aktivnosti koje treba obaviti u vrtu tokom jula, uz dodatak korisnih savjeta za uspješno vođenje vrtlarstva.

Sobne i balkonske biljke

Sobne i balkonske biljke sada su u punom cvatu, pa im je potrebna posebna njega kako bi zadržale svoju vitalnost. Redovno prihranjivanje sobnih biljaka i uklanjanje precvjetalih cvjetova osigurava njihov zdrav rast i procvat. Također, obratite pažnju na balkonsko cvijeće, poput surfinija - dodajte tekuće željezo u vodu za zalijevanje kako biste spriječili pojavu kloroze i osigurali bujan rast.

Povrtnjak

U julu je idealno vrijeme za sjetvu različitih vrsta povrća kao što su mrkva, niski grašak, rotkvice i salate. Prethodno oslobađanje gredica branjem zrelog povrća je korisno kako bi se stvorili prostor za nove sadnice. Prije sjetve, važno je dobro pripremiti tlo, osiguravajući optimalne uvjete za rast biljaka. Redovno zalijevanje i prihranjivanje gnojivom za plodonoše doprinose obilnom urodu. Zasjenjivanje biljaka mrežama u julu pomaže u zaštiti od sušnog stresa i sprečava pojavu ožegotina na listovima. Juli je vrijeme kada dozrijevaju plodovi paradajza i paprike, stoga je važno redovno ih brati kako bi se potaknulo dalje cvjetanje i sazrijevanje novih plodova. Takođe, redovna berba je ključna i za mahune, krastavce i ostalo povrće kako bi se održala kontinuirana proizvodnja. Berba raznih vrsta povrća, kao i vađenje luka, krompira i drugih usjeva, čini juli mjesecom obilja i plodova u vrtu.

Ukrasni vrt

Ukrasni vrt u julu zahtijeva pažljivu njegu kako bi ostao bujan i šaren. Sijanjem cvjetajućih dvogodišnjih biljaka poput maćuhice i zvončića, osiguravate kontinuirani cvjetni ukras vrta. Održavajte jednogodišnje biljke ukrasnog vrta u dobrom stanju uklanjanjem suhih cvjetova i prihranjivanjem. Također, hortenzije zahtijevaju posebnu njegu - prihranite ih specijalnim gnojivom kako biste spriječili pojavu lisne blijedosti.