Kalendar radova u vrtu u aprilu

Maj je mjesec koji donosi obilje novih mogućnosti i radosti u vrtu. To je vrijeme kada priroda u potpunosti procvjeta, a vrtlari s nestrpljenjem čekaju da svoje vrtne projekte pretvore u stvarnost. Sa sve toplijim danima i prodorom sunčevih zraka, nastavljamo sa intenzivnim radovima sadnje, održavanja i uživanja u plodovima svog rada.

Cvijeće i sobno bilje

Sobno bilje je u punom porastu, zato ga treba redovno prihranjivati. U isto vrijeme, na otvorenom sadimo cvijeće poput dalija, gladiola, kala, kana i ljiljana. Dodajemo gnojivo sa dugotrajnim djelovanjem kako bismo osigurali zdrav rast i cvjetanje. Sjeme jednogodišnjeg cvijeća sijemo u gredice, miješajući ga s gnojivom koje ima dugotrajno djelovanje.

Povrtnjak i voćnjak

U maju, povrtnjak je u punom zamahu. Sadimo paradajz, paprike, krastavce, tikvice, patlidžane, slatki kukuruz, kupus, karfiol i brokulu i ostalo povrće koje voli toplije vrijeme. Bitno je da tlo bude dobro pripremljeno, bogato hranjivim tvarima i dobro drenirano. Redovito provjeravajte biljke radi štetočina i bolesti te poduzmite potrebne mjere kako biste ih zaštitili. Također, pravilno zalijevajte svoje biljke i dodajte gnojivo prema potrebi kako biste osigurali zdrav rast i obilnu berbu. Sadnice paprike, paradajza i začinskog bilja sadimo na otvorenom, ali u posude i korita. Za dobro ukorjenjivanje biljaka, zalijevamo ih sa stimulatorom rasta.

Provjerite jesu li se pojavili simptomi bolesti ili štetoćina na vašim voćkama te poduzmite odgovarajuće mjere za suzbijanje problema. Također, pregledajte stanje cvjetova i plodova kako biste otkrili eventualne znakove oštećenja ili nedostataka hranjivih tvari. Na voćkama, prvenstveno kostićavim, mogu se pojaviti insekti koje lovimo na ljepljivim pločama. U ovom periodu, prskanje voćaka sredstvima za zaštitu od bolesti i štetnika može biti od ključnog značaja. U Agricomu potražite sredstva za prskanje voća te se posavjetujte s našim stručnjacima

Ukrasni vrt i travnjak

Nemojte zaboraviti na održavanje travnjaka tokom mjeseca maja. Redovno kosite travu i provjeravajte ima li korova ili mahovine. Ako primijetite bilo kakve probleme, odmah poduzmite korake kako biste ih riješili kako bi vaš travnjak ostao lijep i zdrav. Nakon košenja, travnjak pognojimo i dobro zalijemo kako bismo osigurali zdrav rast i bujnu zelenu površinu. Rododendrone pri prvom cvjetanju ponovo prihranite. Uz pravilnu njegu i pažljivo vođenje, vrt će vam biti mjesto mira i radosti tijekom cijele sezone.