Začinsko bilje
Majoran, bosiljak, majčina dušica, kim, anis, kopar, melisa, nana...
Važnost začinskog bilja
Vrt se ne može zamisliti bez začinskog bilja. To mirisno bilje trebamo za miješane usjeve (utječe na bolji rast i bolji okus povrća), za zaštitu od štetočina i bolesti te za ljepši izgled vrta. Kao i mnoge druge biljke i začinske biljke imaju i ljekovita svojstva. Kuhinjsko začinsko bilje može se uzgajati i kod kuće u saksijama, žardinjerama tako da ih uvijek imamo pri ruci. Zahtijevaju svjetao, ne previše vruć prostor, vlažan zrak i zemlju koja je bogata organskom tvari.
Sorte začinskog bilja
Navedene sorte začinskog bilja sadrže razna eterična ulja, organske kiseline koje imaju poseban miris i okus zbog čega se koriste kao dodatak mnogim jelima.

Majoran
MAJORAN (Origanum majorana) je jednogodišnja biljka. Raste u formi maloga grma visine 20-50 cm. Miris majorana je jako aromatičan i prepoznatljiv, a ukus topao i malo gorak. Gaji se i u saksijama.

Bosiljak
BOSILJAK (Ocimum basilicum)Genovese - Ima veliko, vrlo aromatično lišće.Sitnolisni – Ima sitne listove i formira mali okrugli grm.

Mirođija
MIROĐIJA (Anethum graveolens) se zbog svoje arome dodaje često čorbama, sosovima i varivima (posebno grašku i tikvicama), kao i turšiji. Domaćice dodaju lišće ove biljke krastavčićima da bi imali bolji ukus i prijatan miris. Cijelo ili samljeveno sjeme upotrebljava se pri spremanju ribljih specijaliteta, kelja i pite sa jabukama, dok se sušeno dodaje kao pikantan dodatak salatama i sosovima.

Majčina dušica
MAJČINA DUŠICA (Thymus vulgaris) je trajna začinska biljka. Mlade izdanke otkidamo tokom cijele godine. Izdanci se režu neposredno prije cvjetanja i suše se.

Kamilica
KAMILICA (Matricaria chamomila) je jednogodišnja ukrasna i začinska biljka s lijepim aromatičnim cvjetovima. Odličan je susjed kupusu, krompiru, grahu, grašku, salati, blitvi, cvekli, špinatu, celeru, luku i prasi. Kamilica jača otpornost i ukus susjednim biljkama. Koristimo svježe ili osušene cvjetove u obliku čaja. Djeluje protuupalno, ublažava bol i smiruje. Cvjetovi se beru po suhom i toplom vremenu.

Matičnjak
MATIČNJAK (Melissa officinalis) je začinska i ljekovita trajnica, koja lako privlači pčele. Voli osunčano, zaštićeno mjesto. Svježi listovi kad se protrljaju prstima imaju miris po limunu, svježi se dodaju u salate, a čaj od matičnjaka odlično je sredstvo za smirenje i lijek za glavobolju i nesanicu. U kulinarstvu se koristi svježa, i to uz salate, paradajz, sladolede, umaku. Djeluje antibakterijski i antivirusno.

Šparoga
ŠPAROGA (Asparagus officinalis L.) je poznata stara sorta cijenjena po cijeloj Evropi. Izdanci su lijepe zelene boje, malo roza-ljubičasti. Zahtjeva laka, propusna tla, upsjeva i na težim ali ocijeditim tlima. Šparogu prvi put ubiremo 3 godine nakon sadnje i režemo izdanke najviše 2 sedmice.

Rukola
RUKOLA (Diplotaxis tenuifolia) je pogodna za cjelogodišnju proizvodnju sitno nasjeckanog i vrlo aromatičnog lišća. Ako je često ne režemo, ide u cvat. prvi put režemo 8 sedmica nakon sjetve. Čitave godine je sijemo u posude.

Luk vlasac
LUK VLASAC (Allium schoenoprasum L.) je trajna biljka od koje se troši samo tanko cjevasto lišće kao odličan proljetni dodatak salatama. Raste u gustom busu i već rano u proljeće tjera mlado lišće koje se može obrezivati dva do tri puta. U proljeće lijepo cvjeta.