Luk arpadžik
Nudimo najzastupljenije sorte luka Stuttgarter Riesen - Holandski žuti, Sturon, White Lisbon - Srebrenjak, Ptujski crveni, Radar i Češnjak.
Saznajte više o našoj ponudi luka

Stuttgarter Riesen
Stuttgarter Riesen ili Holandski žuti je srednje rana sorta, okrugle glavice, dobrog prinosa, čvrstoće i otpornosti. Najpopularnija je sorta. Klija 18-24 dana nakon sadnje. Umjereno je ljut. Dobro prosušen poslije vađenja dobro podnosi skladištenje.

Sturon
Sturon je srednje rana sorta, daje okruglo duguljaste glavice žute boje, vrlo dobrog prinosa, odlične otpornosti i čvrstoće. Visoko prinosna je sorta. Dobro podnosi skladištenje.

Srebrenjak
White Lisbon ili srebrenjak je rana sorta luka, bijele boje sve do kraja vegetacije, duguljaste glavice, dobrog je prinosa, pogodan je za srednje dugo čuvanje. Slabo podnosi skladištenje zbog malog sadržaja suhe materije. Sadrži eterična ulja, vitamine i šećer.

Ptujski crveni
Ptujski crveni je rana sorta bordo boje duguljaste lučice i okruglog presjeka. Raste ujednačeno, pogodan za srednje dugo čuvanje. Koristi se svjež. Zbog svoje neobične boje jako je dekorativan.

Češnjak
Češnjak - sadimo ga obično u jesen. Lukovice su bijele boje iako mogu biti bijelo roze boje. Sadrži 10-12 dobro zbijenih češnjeva.Koristimo ga svježeg ili kao dodatak jelima.

Radar
Radar je jesenja sorta, sadi se od polovine septembra. Slabo podnosi skladištenje, zato ga treba upotrebljavati odmah nakon vađenja ili ga koristiti kao mladi luk.
Savjeti o uzgoju luka
Luk se veoma brzo prilagođava različitim klimatskim uslovima. Koristi se kao mladi luk gdje se koristi cijela biljka ili u punoj zrelosti kada se koristi samo lukovica. Najviše sadrži ugljenih hidrata, mineralnih materija Ca, Mg, Mn, Fe, Al i vitamina B1, B2, C, E, K i provitamina A i bakteriostatika. Ima antimikrobno dejstvo na mnoge bakterije, utiče protiv kardiovaskularnih oboljenja, snižava krvni pritisak i masnoću u krvi. Na kvalitet luka utiču: izbor sorte, navodnjavanje, vrijeme sadnje, đubrenje, vrijeme sadnje, vrijeme berbe kao i temperatura i svjetlost. Niče na temperaturi 2-3 stepena C, zahtjev za vodom ima u početnoj fazi nicanja do faze obrazovanja listova dok kod kasnih faza razvoja zahtjev za vodom opada. Previsoka vlažnost dovodi do formiranja krupnih lukovica, ali manje kvalitetnih i često se dozrevanje lukovica produžava. Za duže čuvanje su bolje sorte koje sadrže više suhe materije od kojih prednjači sorta Stuttgarter Riesen (holandski žuti) koja je najviše i tražena. Bere se kada otprilike 50-60% lukovica polegne. Sazrijeva krajem jula i početkom augusta. Prije samog skladištenja luk je potrebno dobro prosušiti.