Luk arpadžik

Nudimo najzastupljenije sorte luka Stuttgarter Riesen - Holandski žuti, Sturon, White Lisbon - Srebrenjak, Ptujski crveni, Radar i Češnjak.

Saznajte više o našoj ponudi luka

Savjeti o uzgoju luka

Luk se veoma brzo prilagođava različitim klimatskim uslovima. Koristi se kao mladi luk gdje se koristi cijela biljka ili u punoj zrelosti kada se koristi samo lukovica. Najviše sadrži ugljenih hidrata, mineralnih materija Ca, Mg, Mn, Fe, Al i vitamina B1, B2, C, E, K i provitamina A i bakteriostatika. Ima antimikrobno dejstvo na mnoge bakterije, utiče protiv kardiovaskularnih oboljenja, snižava krvni pritisak i masnoću u krvi. Na kvalitet luka utiču: izbor sorte, navodnjavanje, vrijeme sadnje, đubrenje, vrijeme sadnje, vrijeme berbe kao i temperatura i svjetlost. Niče na temperaturi 2-3 stepena C, zahtjev za vodom ima u početnoj fazi nicanja do faze obrazovanja listova dok kod kasnih faza razvoja zahtjev za vodom opada. Previsoka vlažnost dovodi do formiranja krupnih lukovica, ali manje kvalitetnih i često se dozrevanje lukovica produžava. Za duže čuvanje su bolje sorte koje sadrže više suhe materije od kojih prednjači sorta Stuttgarter Riesen (holandski žuti) koja je najviše i tražena. Bere se kada otprilike 50-60% lukovica polegne. Sazrijeva krajem jula i početkom augusta. Prije samog skladištenja luk je potrebno dobro prosušiti.