Krompir

Krompir je pored hljeba najvažnija namirnica za ljudsku ishranu.Zbog povoljnog odnosa i sadržaja hranjivih materija, krompir u ljudskoj ishrani ima vrlo važnu ulogu. Sadrži od 18 do 30 % suhe materije, dok ostatak čini voda. Agricom svojim sortnim izborom slijedi svjetski trend u razvoju novih sorti, koje na našem podneblju daju bolje rezultate u proizvodnji. To se prvenstveno odnosi na sorte vodećeg proizvođača sjemenskog krompira HZPC (Holandija). Agricom je vodeća firma na području Bosne i Hercegovine u prodaji sjemenskog krompira.

Sorte krompira

Sorte dijelimo na crvene, bijele i žute (boja pokožice), te u sklopu toga na: vrlo rane, rane, srednje rane, srednje kasne i kasne. Rane sorte su namijenjene za svježu potrošnju (tehnološka zrelost), a kasne za čuvanje (fiziološka zrelost).

Savjeti o sadnji krompira

Krompiri zahtijevaju puno prostora, stoga ako nemate veliki vrt, posadite manju gredicu kako biste imali mladi krompir koji možete jesti dok su cijene krompira u trgovinama jos uvijek visoke. Za uzgoj jedne vreće krompira (25 kg) potrebno je posaditi 3 kg sjemenskoga krompira u redove ukupne dužine 13,5 m. Prinos djelomično ovisi o kultivarima krompira i vremenskim prilikama.