Gnojiva i zemlja

Savremena poljoprivredna proizvodnja je nezamisliva bez upotrebe gnojiva i drugih agrohemikalija, jer bi bez njih prinosi bili daleko manji, a kvalitet slabiji.

Tekućim, mineralnim, organskim i vodotopivim (kristaloni) gnojivima biljkama obezbjeđujemo optimalan omjer hranjiva za rast i razvoj. U zavisnosti od razvojne faze, biljke imaju izraženije potrebe za pojedinim elementima. Mi nudimo kompletan asortiman, od sjetve do plodonošenja. Redovnom prihranom biljke održavamo u kondiciji, a one nam uzvraćaju bujnim cvjetovima, kvalitetnim plodovima i lijepim izgledom. Ekološki najprihvatljivije je organsko gnojivo jer poboljšava strukturu zemljišta, vodo-zračni režim u zemljištu, obogaćuje zemljište korisnim mikroorganizmima i mikroelementima. Prednosti upotrebe tekućih i vodotopivih gnojiva su u jednostavnijoj primjeni u intenzivnoj proizvodnji preko sistema kap po kap i folijarno (preko lista), brže usvajanje hranjiva preko korijena i lista, te tretiranjem biljaka u kriznim situacijama, kao što su duži sušni periodi i sl.

Odavno je utvrđeno da je za uspješan rast biljaka pored zdravog sjemena, vrlo bitan i pravilan izbor supstrata. Supstrati se upotrebljavaju za sjetvu, pikiranje, uzgoj povrća i lončanica, balkonskog i sobnog bilja, vrtnica, drvenastog i jagodičastog voća. Sastavljeni su od zgorelih biljnih otpadaka (humusa), oplemenjeni hranjivim (N,P,K) elementima i mikroelementima. Po sastavu su namjenski izdiferencirani hranjivi elementi za sjetvu, pikiranje i uzgoj biljaka, te biljkama obezbjeđuju optimalan vodo-zračni režim u zaštićenom prostoru. Korištenjem ovih supstrata postižu se vrlo visoki i kvalitetni prinosi.

Iz naše ponude izdvajamo

Plantella IDEAL kvalitetnu zemlju fine strukture i iznimno lijepe crne boje. Koristi se za sadnju i presađivanje svih sobnih, balkonskih i ostalih ukrasnih biljki. Idealna struktura zemlje osigurava optimalan režim voda-zrak. Obogaćena je sa aktivatorima za bujan rast i cvatnju, dok bioaktivna glina povećava sposobnost korijena da apsorbira potrebnu vodu i hranjive tvari iz zemlje. Biljna biovlakna poboljšavaju strukturu i aktivnosti tla, čime se omogućuje brza obnova i razvoj korijena. Pakovanje je po 5l, 10l, 20l, 50l, 80l.

Plantella ORGANIK je 100% organsko gnojivo s dugotrajnim djelovanjem za trajne nasade vinograda, voćaka i vrtova. djeluje dugotrajno, više od 6 mjeseci. U zemlji zadržava gnojiva topiva u vodi omogućavajući do 30% veći urod. Organik je obogačen huminskom i fulvinskom kiselinom. Ubrzava stvaranje humusa u zemlji i ne sadrži štetne nečistoće i bolesti. Gnojivo je u obliku mikropeleta i nema neugodnog mirisa. Biljke prije dozrijevaju, zdravije su i sadrže više vitamina.Pakovanje je po 7,5kg, 20kg.

Mineralna gnojiva i kristaloni

Mineralna gnojiva su mješavina tvari koje se koriste u poljoprivredi ili vrtlarstvu za poboljšanje rasta biljki.Gnojiva sadrže uglavnom u različitim omjerima, tri glavna biogena elementa (azot, fosfor, kalij), i sekundarne biogene elemente (kalcij, sumpor, magnezij), a ponekad i elemente u tragovima, koji su korisni za oplodnju: bor, klor,mangan, željezo, cink, bakar i molibden. Primjenjuju se za ishranu različitih ratarskih, povrtlarskih, voćarskih i vinogradarskih biljnih vrsta na različitim tipovima zemljišta u količini od 100-600kg/ha.

NPK 7:20:30 je gnojivo visokih koncentracija hranjiva (55 - 60 %) i predstavlja posljednje dostignuće u hemiji i tehnologiji. To ga čini posebno pogodnim za transport i skladištenje u rasutom stanju. Ovo gnojivo je namijenjeno za osnovnu gnojidbu zbog svojih hemiskih svojstava i odnosa biljnih hraniva. Pored osnovne i meliorativne gnojidbe može se koristiti i u startnoj gnojidbi okopavina ako je potrebno intenzivnije gnojiti fosforom ili kalijem. Pakovanje je po 5kg i 25kg.

NPK 15:15:15 je neorgansko, čvrsto, kompleksno gnojivo koje sadrži neophodne makroelemente: azot, fosfor i kalijum i sekundarni element-sumpor. Zbog svoje univerzalnosti koristi se kako u ratarskoj tako i u voćarskoj, vinogradarskoj i povrtlarskoj proizvodnji. Preporučuje se prije svega na zemljištima koja su podjednako bogata fosforom i kalijumom. Može se upotrebljavati u jesen pred osnovnu obradu, u proljeće pred ili zajedno sa sjetvom u redove. Pakovanje je po 3kg,5kg i 25kg.

UREA je visokokoncentrirano azotno gnojivo čiji je azot u amidnom obliku. Koristi se u predsjetvenoj gnojidbi. U jesenskoj osnovnoj gnojidbi služi za ubrzanu razgradnju biljnih ostataka, te aktivaciju organskog azota iz tla. Ureom se prihranjuje većina biljnih kultura - osim šećerne repe. UREA nam pruža priliku da vrlo jednostavno na samom posjedu napravimo tekuće azotno gnojivo za folijarnu prihranu svih biljnih vrsta. Treba napomenuti da je lako topljiva. Pakovanje je po 2kg i 25 kg.

KAN je azotno gnojivo za prihranu svih poljoprivrednih kultura. Sadrži pola azota u amonijskom, a pola u nitratnom obliku, pa djeluje brzo i nešto produženo, tako da zadovoljava potrebe biljaka za azotom u određenom razdoblju. Sadržajem dolomita (oko 23 %) utiče na djelimičnu neutralizaciju kiselosti tla a sadržajem magnezija djelimice zadovoljava potrebe bilja i za tim biljnim hranjivom. Pakovanje je po 3kg, 5kg i 25kg.

Kristaloni su najbolje vodotopivo gnojivo u svijetu razvijeno za prihranu svih biljaka tačno onime što trebaju i kada trebaju. Kristalon je potpuna i fleksibilna paleta različitih formulacija s visokim i niskim omjerom N/K za optimalnu uravnoteženost vegetativnog i generativnog rasta. Kristalon se može primijeniti na svim usjevima na otvorenom ili pod zaštitom, u povrću, voću, cvijeću i ukrasnom bilju uz navodnjavanje kap po kap, orošavanje, prskanje ili uz neki drugi sistem. Svi Kristaloni označeni su bojama radi lakšeg raspoznavanja.

KRISTALON ŽUTI 13-40-13 je za bolje ukorjenjivanje i iniciranje cvatnje. U fertigaciji 4-6kg /1000m2 / 10dana.
0,5kg-1kg na kacu od 500 litara vode. Folijarno 15g-20g/10 litara vode.

KRISTALON PLAVI 19-6-20+3 je za fazu intenzivnog porasta usjeva. U fertigaciji 4-8kg / 1000m2 / 10dana.
0,5kg-1kg na kacu od 500 litara vode. Foliarno 25-40g / 10 litara vode.

KRISTALON BIJELI 15-5-30+3 je za početnu fazu razvoja ploda. U fertigaciji 4-8kg / 1000m2 / 10dana.
0,5kg-1kg na kacu od 500 litara vode. Folijarno 25-40g / 10 litara vode.

KRISTALON CRVENI 12-12-36 se koristi za fazu od cvjetanja do zrenja ploda. U fertigaciji 5-8kg / 1000m2 / 10dana.
0,5kg-1kg na kacu od 500 litara vode. Folijarno 25-40g / 10 litara vode.

Savjeti o zdravlju biljaka

Zemljište koje smo namijenili sadnji moramo očistitit od korova. U tu namjenu možemo praznu gredicu poprskati s herbicidom Glifol. Kad se korov osuši, zemljište dobro prorahlimo, prekopamo i pođubrimo organskim gnojivom, i mineraqlnim gnojivom NPK 15:15:15 , koje plitko ukopamo u zemljište. Ako je zemljište kiselo treba ga popraviti dodavanjem kalcija. Ako je zemljište pjeskovito i zbog toga se brzo suši, poboljšaćemo ga dodavanjem treseta i obične ilovaste zemlje. Tako pripremljeno zemljište čeka samo još da posadimo lukovice. Prije same sadnje preporučujemo da se tlo zalije preparatom Vivera Dursban E-48 da se u tlu unište eventualni štetnici. Nakon zalijevanja ili prskanja navedenim insekticidom, tlo prekopamo, da se preparat što bolje i jednakomjernije raspodijeli po tlu.