Priprema travnjaka u jesen

Nakon ljetnih vrućina travnjak u jesen izgleda loše, te je potrebno pristupiti jesenskoj njezi travnjaka. Cilj jesenjske njege jeste popravka travnjaka, ali i priprema travnjaka za zimu.

Nakon što smo kvalitetnom pripremom tla i sjetvom uspjeli uzgojiti kvalitetan travnjak, predstoji nam njegovo redovno održavanje, a evo šta treba obaviti i kako izgleda travnjak u jesen. Prije zime travnjak je potrebno pokositi – ne prenisko, da trava ne oslabi na otprilike 3-4 cm. Kositi treba po suhom vremenu, pokošenu travu je potrebno odstraniti sa travnjaka kao i otpalo lišće da bi travnjak mogao disati.

Na jesen se možemo riješiti i korova u travnjaku, tako da na manjim površinama obavimo ručno – pljevljenjem, a dok je na većim travnjacima potrebno obaviti prskanje nekim od herbicida kao što je Monosan ili Zanat. Kada uklonimo suhu i pokošenu travu, te korove, mnoga mjesta ostanu gola i ne preostaje nam ništa drugo nego da posijemo novu travu. Za popravak razrijeđenog i neuglednog travnjaka (praznine, oštećenja…) preporučujemo Greenfield za dosijavanje. Sjeme travne mješavine najčešće ručno pospemo po površini i tako popunimo nastale praznine i ta mjesta pograbuljamo.

U zavisnosti od tipa zemljišta određujemo travnu smjesu koju ćemo da sijemo. Postoje smjese za lahka i teška tla u kojima se kombinuje sadržaj engleskog ljulja,  vlasulja i prave livadarke, pri čemu treba voditi računa i opterećenju – gaženju. Jesen je pogodnija za dosijavanje travnjaka pošto je vlaga optimalna, manja je konkurencija korova, a temperature su vrlo povoljne za klijanje i rast.

Vrlo je dobro da prije zime travu još jednom prozračimo, što je značajno na težim zemljištima ili na tlima koji su zbog intenzivne upotrebe zbijena. Na takvim tlima nedostatak zraka predstavlja veliki problem jer je za kišovitih dana otjecanje vode otežano.  Prozračivanje se provodi s posebnim valjcima sa šiljcima koji prozračuju tlo na dubini od 2-3 cm, a na manjim površinama kao što je kućni travnjak, prozračivanje se može postići primjenom specijalnih cipela sa šiljcima ili vilama.

Kad primijetite mahovinu na svom travnjaku, najbolje je upotrijebiti specijalno sredstvo za suzbijanje mahovine, kao što je Plantella protiv mahovine, koja sadrži željezo, a istovremeno travi dodaje dušik potreban za rast i kremeni pjesakza rahljenje i prozračivanje tla. Nakon svih navedenih zahvata na travnjaku s punim se pravom možete nadatij jednako lijepoj travi na proljeće, ako ne i ljepšoj nego prethodne godine.