Jesenji radovi u voćnjaku

Nakon perioda vegetacije voćke se moraju što bolje pripremiti za period mirovanja, smanjiti količina štetnika, kao i infekcijski potencijal raznih patogena. U otpalim plodovima i lišću, mehaničkim povredama – ranama i ispod kore prezimljavaju različite forme štetočina i patogena koje ukoliko ne poduzmemo određene mjere mogu umanjiti kvalitet samih plodova, ali i uništiti cijelu voćku. Nakon ubiranja plodova sa voaćaka se moraju ukloniti sasušeni, tj. mumificirani plodovi. Isto vrijedi i za lišće jer su takva mjesta idealno skroviše za prezimljavanje različitih formi kako insekata, tako i bolesti, a privlače i glodare.

Zimska rezidba je veoma bitna za buduću rodnost i kvalitet plodova. Samom rezidbom se biljci omogućava bolja prozračnost i više svjetlosti. Ovom rezidbom se sa stabla uklanjaju sve polomljene, suhe, oštećene i zaražene grane. Potrebno je da rezovi budu što manji, jer zbog nižih temperatura ne mogu potpuno zarasti i takva mjesta su podložnija napadu štetnika. Svi rezovi, a naročito oni veći, trebaju se zaštiti voskom ili smolom kao što je Plantella Arbosan smola koja odlično prekriva rane i ostala oštećenja, te dezinficira i na taj način sprječava ulazak bolesti u biljku, dok biljkama omogućuje lakše i brze zarastanje.

Pored rezidbe, radimo i plavo prskanje, najčešće Plavim uljem, kojim se suzbijaju mnoge bolesti i vrši dezinfekcija voćnjaka. Uzročnici bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama, trulim organima i drugim skrivenim mjestima. Zbog toga je neophodno “plavo prskanje” obaviti pravovremeno, odnosno na mjestu njihovog prezimljavanja kako bi se napad štetnika u proljeće smanjio na najmanju mjeru. Najbolje vrijeme za tretiranje je kada sa voćaka otpadne oko 50-60% lišća. Potrebno je obaviti kompletno “kupanje” voćaka.

Prihranjivanje voćaka radimo organskim gnojivom Plantella Organik i mineralnim đubrivima koja sadrže veću količinu fosfora i kalija. Ono direktno utiče na održavanje plodnosti i strukture zemljišta, porast biljke, pojačava njenu otpornost, a doprinosti i boljoj rodnosti i kvalitetu plodova. 

Mlada stabla potrebno je zaštititi mrežicama za zaštitu od glodara koji tokom zime mogu nanijeti veliku štetu. Oštećena stabla zakržljaju u razvoju, osjetljiva su na niske temperature i mrazove, a veoma često zbog tih oštećenja mogu i propasti. Tek nakon 12 godina korijen i vrat stabla dovoljno očvrsnu da ih glodari ne napadaju.

Krečenje voćnaka izvodi se u oktobru i novembru. Svrha krečenja ogleda se u tome da bijela boja odbija sunčeve zrake što dovodi do usporavanja kretanja biljnih sokova, ne dolazi do kretanja vegetacije i do izmrzavanja, što je naročito važno za kasne proljetne mrazeve. Također, oko stabala se mogu postavljati i lovni pojasevi odnosno trake koje zaustavljaju insekte. Bio Plantella ljepljiva traka je odlična mehanička i potpuno prirodna zaštita voćaka, grmlja i ukrasnog drveća od širokog spektra štetnika.

Sadnja voća

Najbolje virjeme za sadnju voća je jesen. U tom periodu zemlja je još uvijek topla i vlažna, korijen odmah započinje s rastom i dolazi do boljeg zacjeljivanja oštećenog korijenja. U takvim uslovima biljka bolje prezimi, i stvara bolje uslove za intenzivan rast u proljeće. Bitno je izabrati dobru sadnicu i slijediti pravilne smjernice toka sadnje  da biljci obezbjedimo dobar start i pravilan razvoj. Razvoj sadnice je u velikoj mjeri ovisi o kvalitetu tla u kojem raste, a samo u dobro pripremljenoj zemlji bogatoj humusom i hranjivima sadnica može da razvije zdrav korijen i izraste u zdravu biljku.

Kako izabrati najbolju sadnicu?

Prije nego što se odlučite koju sortu da izaberete, morate voditi računa o planskom uređenju voćnjaka, te o tome kakav izgled i veličinu će voćna sorta imati u svom punom rastu. Prije nego što sadnicu posadimo, važno je voditi računa da su korijeni zdravi i bez oštećenja. Polomljene ili oštećene korijene treba odrezati do zdravog dijela, a zemlju sa korijena ne treba skidati.

Kako pravilno saditi i oporaviti kvalitet zemlje?

Kada smo odredili konačan položaj i mjesto za sadnju, vrijeme je da pristupimo pripremi rupa za sadnju. Bitno je da rupa bude dovoljno velika i da korijenu omogući dovoljno prostora da se rezgrana. Idealno b bilo kopati po suhomm vremenu da bi zemlja bila rasteresita. Rupa treba biti dovoljon široka (barem 50 cm) i duboka (40 cm). Ako je zemlja teška, glinena i nabijena, onda je pomješajte sa Plantella Idealom kako bi bila prozračna i kako biste korijenu omogućili neometan rast.

Na dno rupe dodajte Plantella Organik koji ima najveći postotak suhe materije iz organske tvari i tako povećava udio organske tvari u tlu. Plantella Organik poboljšava i vodno-zračni sistem u zemlji, te dovodi do boljeg ukorjenjivanja sadnice. Pored organskih tvari poboljšava makro i mikro tvari za razvoj biljke, što je ključno za razvoj sadnice, bujan cvat i obilan usjev. Preko gnojiva naspite sloj zemlje kako se korijen ne bi doticao sa gnojivom. Važno je paziti da je kalemljeno mjesto 5-20 cm iznad zemlje, a prepoznćete ga kao zadebljanje 5-15 cm iznad korijenogovg sistema. Sa zemljom pomiješajte Plantella Organik gnojivo i temljito zaspite sadnicu.

Zemlju oko korijena dobro utisnite da ne bi ostali zrčani džepovi, te se zadržavala voda koja može uzrokovati trulež korijena. Također, pored svake nove sadnice je potrebno postaviti drveni kolac. Kolac stavljajte uvijek sa iste stranice sadnice, jer štiti sadnicu od nepovoljnog uticaja vjetra, te korisno djeluje na ublažavanje opasnosti od smrzavanja i ožegotina.